Hipoteka na zemlju firme iz Marovićeve grupe

Opština Budva opet blokirala zemljišni kompleks u Lučicama zbog poreskog duga od 58.000 eura
92 pregleda 2 komentar(a)
Lučice, Foto: Vuk Lajović
Lučice, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.05.2018. 19:57h

Opština Budva blokirala je zemljišni kompleks od gotovo devet i po hiljada kvadrata u uvali Lučice, vlasništvo podgoričke kompnije „Property investments“ zbog poreskog duga od 58 hiljada eura.

Hipoteka na atraktivni zemljišni kompleks upisana je juče u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na zahtjev opštinskog Sekretarijata za finansije. Ovo je šesta po redu hipoteka, koju je lokalna uprava za proteklih četiri godine upisla na zemlju podgoričke firme, koju povezuju sa šefom organizovane kriminalne grupe Svetozarom Marovićem i njegovom nekadašnjom savjetnicom Oliverom Ilinčić.

Poreski dug prema lokalnoj samoupravi dostigao je gotovo pola miliona eura, a isto toliko se duguje i državi Crnoj Gori, koja je takođe, početkom januara zbog poreskog duga blokirala zemljišni kompleks. Ovim je firma dostigla milionski dug za porez, upravo onoliko koliko se i Marović sudskim presudama obavezao da vrati u opštinsku kasu zbog malverzacija koje je priznao da je uradio.

Najnovija blokada imovina uslijedila je praktično odmah nakon što je Viši sud skinuo privremenu mjeru sa ove, kao i još nekoliko zemljišnih parcela od Lučica do Budve vlasništvo četiri kompanije, koje su povezivane sa Marovićem.

Nakon što Specijalno tužilaštvo nije pokrenulo istragu protiv Ilinčićke koja se nalazi u Srbiji, sudija za istragu Višeg suda je ukinuo privremenu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja na imovinu mreže povezanih kompanija „Property investments“, „Adriatic investments“, „Fifth avenue investment limited“ i „Good location properties“.

Viši sud je prvobitno po nalogu Specijalnog tužilaštva donio 26. januara 2016. privremenu mjeru, od kada je u katastarskoj evidenciji bila upisana zabrana na zemljišnim kompleksima uz samu obalu kojim gazduju ove firme

Naime u okviru izviđaja u afere „Property“ koji je pokrenulo Specijalno tužilaštvo, sumnjičilo se da je organizovana grupa, na čijem je čelu bio Marović, izvršila višemilionsku malverzaciju te prevaru gotovo 20 budvanskih porodica.

Kupovinom zemljišnih kompleksa na najatraktivnijim pozicijama, u periodu od 2007. do 2009. preko ovih firmi, čiji se vlasnici i dalje kriju iz ofšor firmi sa egzotičnih ostrva, brojni mještani su ostajali bez svoje ušteđevine, koja je na prevaru poslužila da se kao kolateral izmire kreditna dugovanja povezanih firmi, koje je neformalno predstavljala Ilinčićeva.

Iako se pod lupom našla Ilinčićka, ipak, tužioci nijesu pokrenuli istragu i cijeli slučaj završili optužnicom, tako da vlasnici ovih firmi sada mogu da odahnu.

“Property investments” je vlasnik parcele od 9.432 kvadrata u Lučicama. Osnivači ove firme, sudeći po Centralnom registru privrednih subjekata, “sakriveni” su iza firme “Blunt internacional” sa dalekih Britanskih Djevičanska ostrva, a izvršni direktor je Katarina Radišević, koja je bila jedna od osumnjičenih.

Osim Opštine i države koje su upisale hipoteke zbog poreskih dugovanja, hipoteku ima i Hipo Alpe adria banka zbog kredita od pet miliona eura, koji je prije deceniju uzeo „Property investments“. Banka je u nekoliko navrata objavljivala prodaju zemlje.

Bonus video: