Hipotekarne banka prodala 3,13 miliona obveznica

Minimalni iznos novca koji građanin ili firma moraju izdvojiti za kupovinu obveznica je 10.000 eura
0 komentar(a)
Hipotekarna banka, Foto: Savo Prelević
Hipotekarna banka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.10.2014. 10:36h

Glavni izvršni direktor Hipotekarne banka Esad Zaimović kazao je da je do sada prodato 3,13 miliona od 10 miliona obveznica, koliko je ta banka ukupno emitovala.

Tu hartiju od vrijednost banka je emitovala 1. oktobra po kamatnoj stopi od šest odsto na godišnjem nivou sa rokom dospjeća od sedam godina.

"To je prvi put da se na crnogorskom tržištu kapitala emituju obveznice banke po kamati koja je znatno veća u odnosu na kamatu koje banke daju na depozite. Ovo je atraktivna ponuda za sve koji imaju višak novca i žele da ga negdje ulože. Obveznice će moći da se kupuju na Montenegroberzi do kraja godine. Ako neko želi da ih proda prije roka dospjeća to može da uradi na berzi", kazao je Zaimović na radnom doručku sa novinarima.

Minimalni iznos novca koji građanin ili firma moraju izdvojiti za kupovinu obveznica je 10.000 eura. Mogu ih kupiti posredstvom brokerskih kuća ili u Hipoterkarnoj banci koja im za tu uslugu neće naplatiti proviziju. Banka će klijentima polugodišnje isplaćivati novac.

Zaimović je rekao da će novac koji prikupe od emisije biti dopunski kapital banke i da će im to omogućiti da nastave trend rasta koji su imali proteklih godina.

Direktor Montenegroberze Gojko Maksimović kazao je da se nada će taj pilot projekat slijediti i ostale banke i da će se na taj način približiti tržištu kapitala.

Bonus video: