Hljeb će poskupjeti, ali ne još: Inpekov bijeli ipak 60 centi

Crnogorski pekari poskupljenje osnove vrste hljeba najavljuju od početka godine, jer je cijena pšenice od prošlog ljeta poskupjela za tri puta
66 pregleda 0 komentar(a)
hljeb, Foto: Shutterstock.com
hljeb, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.03.2011. 19:50h

Kompanija Inpek saopštila je večeras da njen bijeli hljeb od ponedjeljka neće poskupjeti sa 60 na 70 centi, kako je to ranije danas objavila agencija Mina, a zatim prenijeli ostali elektronski mediji.

"Narednih dana objektivno će doći do poskupljenja hljeba, ali o datumu i visini nove cijene javnost će biti blagovremeno obaviještena na adekvatan način", navodi se u saopštenju izvršnog direktora Inpeka Radivoja Bakića.

Crnogorski pekari poskupljenje osnove vrste hljeba najavljuju od početka godine, jer je cijena pšenice od prošlog ljeta poskupjela za tri puta. Dodatne probleme mlinarima i pekarima zadala je odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza pšenice i brašna, jer su iz te države najčešće i nabavljali tu robu.

Nikšićka pekara Nikpek je u petak obustavila proizvodnju jer nije imala zaliha brašna, a i trgovci su im dugovali 430.000 eura za prodati hljeb i peciva. U još nekim pekarama zalihe su pri kraju, a crnogorski mlinari su u Hrvatskoj kupili 850 tona pšenice čiji dolazak je najavljen za kraj sedmice i 6.000 tona iz Francuske koja bi stigla za dvije sedmice. Za meljenje i tehnološko prilagođavanje mlinarima i pekarima bi trebalo još nekoliko dana.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Tarzan Milošević, u četvrtak je kazao da u skladu sa ranijim najavama, hljeb u Crnoj Gori poskupiće početkom aprila, jer je to uslovljeno postojećim cijenama brašna. On je naveo i da bi krajem marta trebalo da se pripremi analiza stanja, kako bi se Vlada odredila u vezi sa cijenama hljeba.

Godišnje potrebe Crne Gore su oko 100 hiljada tona pšenice.

Bonus video: