Hotel Plaža pripao Sarajevu: Vrhovni sud Crne Gore presudio protiv države

Opština Centar Sarajevo je formirala ekipu za preuzimanje hotela i namjerava da raspiše međunarodni javni poziv za njegovu prodaju
459 pregleda 1 komentar(a)
Hotel Plaža zelenika, Foto: Arhiva
Hotel Plaža zelenika, Foto: Arhiva
Ažurirano: 09.05.2018. 15:27h

Hotel Plaža u Zelenici, od koji su na istočnoj obali Jadrana stariji samo hotel Kvarner u Opatiji i jedan u Crkvenicama, na osnovu presude Vrhovnog suda Crne Gore pripao je Opštini Centar-Sarajevo u Bosni i Hercegovini. Tako je okončan dvanestogodišnji sudski postupak koji je Opština Centar vodila protiv države Crne Gore koja je vlasnik hotela i zemljišta na kome je izgrađen. Novi vlasnici su ušli u posjed i to objelodanili na ulazu u hotel.

Kako prenose bosanski portali, Opština Centar Sarajevo je formirala ekipu za preuzimanje hotela i namjerava da raspiše međunarodni javni poziv za njegovu prodaju. Kako je hotel u postupku restitucije, potomci prvih vlasnika tvrde da postoji privremena mjera kojom je zabranjen promet dok se ne okonča restitucija.

Vasnik i osnivač dr Anton Mađar, porijeklom iz Budimpešte hotel “Plaža Zelenika”, otvorio 1902. godine i početak njegovog rada vezuje se za početak organizovanog turizma u Crnoj Gori.

Hotel je imao je 30-tak soba sa šezdeset kreveta, svoja predstavništva u Pragu, Budimpešti, Beču I Beogradu, a gosti su mu bili mahom predstavnici visokog evropskog društva. U hotelskim knjigama ostalo je zabilježeno da su gosti hotela “Plaža Zelenika” bili i crnogorski Kralj Nikola I Petrović, srpski kralj Petar I Karađorđević, kraljevi Bugarske Boris Koburg i Albanije Ahmed Zogu.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata u hotelu je boravila vojska. Takvu sudbinu doživio je i u Drugom svjetskom ratu, ali i u vremenu ratnih zbivanja na području bivše Jugoslavije.

Nakon završetka Prvog svjetskog rata hotel je devastiran, ali je obnovljen uz novčanu pomoć tadašnjeg biznismena Lale Zubera, i izmedju dva svjetska rata je primjer uspješnog i svremenog hotelijerstva.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata u hotelu je bila smještena italijanska kaznena ekspedicija Taro. Hotel je otvoren ponovo poslije rata, ali je 1948. godine nacionalizovan, kada je postao državno vlasništvo.

Do 1961. godine u njemu su boravili turisti.Te godine hercegnovska Opština je prodala hotel; potomak vlasnika Ćaba Mađar tvrdi dala na korišćenje: Opštini Centar Sarajevo i od tada je objekat služio kao Dječije odmaralište. Tokom rata u bivšoj Jugoslaviji 90- tih godina prošlog vijeka, hotel je postao sjedište Komande Ratne mornarice. Danas je to zdanje koje propada.

Potomci vlasnika hotela - Ćaba Mađar i njegova braća i sestre, pred Komisijom za restitutciju pokrenuli su 2002. godine, postupak za povraćaj njihove imovine, a Opština Centar Sarajevo je 2006. godine pokrenula postupak protiv Države Crne Gore kao vlasnika, za povraćaj hotela .

Ćaba Mađar je nedavno kazao da je Osnovni sud Herceg Novi tri puta presuđivao u njihovu korist, da je Viši sud potvrđivao prvostepene odluke, da bi na kraju Vrhovni sud preinačio te presude u korist Opštine Centar Sarajevo.

Advokat porodice Mađar Dragan Lepetić kaže da ispada je Vrhovni sud presudio protiv sopstvene države.

“Protiv te presude sam uložio ustavnu žalbu Ustavnom sudu Crne Gore, koji je jedini nadležan za poništenje presude Vrhovnog suda čime samo iskoristili sve pravne ljekove”, kazao je Lepetić, ističući da žalba ne odlaže izvršenje presude Vrhovnog suda.

“Ćaba Mađar i njegova porodica bili „umješači na strani Crne Gore“. Njihov pravni interes je u tome što su oni bivši vlasnici hotela i po tom osnovu vode restitucioni postupak kod Komisije za restituciju u Baru”, objasnio Lepetić

“Komisija u Baru je posljednje ročište imala u novembru prošle godine, ali odluku još uvijek nije donijela, iako je zakonski rok bio mjesec dana. Mi smo pisali i urgenciju, ali prošlo je duže od pet mjeseci i nema odluke”, navodi Lepetić.

Ćaba Mađar unuk osnivača i prvog vlasnika hotela Plaža Zelenika i počasni konzula Republike Mađarske u Crnoj Gori, nalazi se na liječenju, pa njegovu reakciju na presudu nismo mogli da dobijemo. On je ranije najavio da će pravdu potražiti u Strazburu.

Bonus video: