Hoteli da zasluže eko-sertifikate

Crna Gora prva u svijetu razvila detaljnu metodologiju za obračun emisija gasova sa efektom staklene bašte u turizmu
66 pregleda 0 komentar(a)
Splendid, Foto: Vuk Lajović
Splendid, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.03.2016. 21:20h

Crna Gora je prva država na svijetu koja je razvila detaljnu metodologiju za obračun emisija gasova sa efektom staklene bašte iz sektora turizma.

To će biti i okosnica projekta ,,Razvoj niskokarbonskog turizma’’, tokom kojeg će hotelijerima i ustanovama biti ponuđeno dobijanje eko-sertifikata i prelazak na zeleni ili održivi turizam.

Projekat sprovodi Centar za održivi razvoj/UNDP, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma. Finansira ga Globalni fond za životnu sredinu (GEF), ima budžet od tri miliona dolara, a njegov osnovni cilj je da predloži mjere turističkog razvoja koje uključuju smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte (GHG), kao i da ohrabri razvoj Crne Gore kao niskokarbonske turističke destinacije.

Prema riječima menadžerke projekta Aleksandre Kiković, radi se o turizmu koji je zasnovan na principima što manje proizvodnje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), primarno ugljen dioksida.

“Realizacija projekta počela je u opštinama Cetinje, Kotor, Tivat i Herceg Novi, iako će veliki broj aktivnosti pokrivati i cijelu Crnu Goru. Planiran je da se završi do septembra 2019”, kazala je Kikovićeva.

Ona je navela da će tokom projekta biti urađena revizija i unapređenje zakonskog i strateškog okvira, a zatim formiranje održivih finansijskih mehanizama.

"Planirano je formiranje nacionalnog fonda za klimtske promjene u turizmu. Nadamo se da će u jednom momentu postojati izvor sredstava koji će biti na raspolaganju privatnom biznisu i dobijanju kredita pod povoljnijim uslovima ili finansijskih olakšica, kao i javnom sektoru za realizaciju projekata od javnog zanačaja, a koji doprinose smanjenju GHG", kazala je Kiković.

Da bi se došlo do toga, treba uraditi više stvari, a jedna od prvih je izračunavanje karbonskog otiska (proizvodnje GHG), bilo da se radi o turisti ili građaninu ili hotelskom preduzeću, tirstičkoj ili rentakar agenciji.

"U Crnoj Gori je korišćenje obnovljivih izvora energije limitirano. Mi nismo u mogućnosti da izaberemo dobavljača električne energije koji pravi struju od solarne nergije ili vjetra, čime bi karbonski otisak bio niži, već imamo samo EPCG. Karbonski otisak može da se smanji i tako što turista recimo koristi bicikl umjesto autobusa ili taksija. Hotel može da uradi mjere energetske efikasnosti tako što će promijeniti bravariju, stavi solarne panele, ili uspostavi mehanizma za bolje upravljanje energijom, tipa automastkog plajenja i gašenja struje...", kazala je Kikovićeva.

Taj dio emisije koji je nemoguće ukloniti, može da se kompenzuje davanjem finansijskih sredstava.

"Tako je u svijetu, ali smo došli do zaključka da je kod nas bolje da se novac skuplja i ulaže u lokalnoj zajednici. Ako turista odvoji tri eura u hotel koji kompenzuje svoj otisak, taj novac će se slivati na neki račun i koristti za škole i projekte pošumljavanja. Da bi vidjeli kako bi taj finansijski mehanizam mogao da funkcioniše, u našem projektu odvojeno je milion eura za kofinansiranje investicionih projekata čiji je osnovni cilj da se doprinese razvoju turizma, ali da se smanji emisija GHG. Uslovi su prilično strogi i za razliku od EU koja daje i do 75 odsto za realizaciju projekata mi dajemo maksimalno 25 odsto od ukupne vrijednosti projekta ili maksimalno do 150.000 eura po projektu", kazala je Kikovićeva.

Kroz projekat će se pomoći proces dobijanja međunarodnih eko-sertifikacije smještajnih kapaciteta i vazdušnih i pomorskih luka i marina.

"Dobijanje tih sertfikata podrazumijeva da se zadovolje određeni set kriterijuma, a oni su opet tijesno vezani za korišćenje obnovljih izvora energije, upravljanje energijom, vodom, otpadom, potrošnim materijalom, odnosno ekološkim principima i politikama poslovanja. To podrazumijeva i da svom gostu ukažete na prednosti korišćenja javnog prevoza, biciklističkih i pješačkih staza. Jedan od kriterijuma je da se sortira otpad. Na duže staze time se smanjuju operativni troškovi hotelijera i omogućuje im se pozicioniranje na međunarodnom tržištu. Postoje podaci koji pokazuju da raste procenat ekološki osviješćenih turista i da daju prednost smještaju koji ima eko-sertifikat”, kazala je Kikovićeva.

Interesovanje hotelijera postoji i, kako je navela, za mjesec dana imaće preciznu statistiku koliko je zaintersovanih.

Bonus video: