Hoteli prosječno u dobiti skoro 800.000 eura

Uzorak obuhvata oko 40 hotela u Crnoj Gori, odnosno uključuje skoro 5,43 hiljada hotelskih soba, što predstavlja 43 odsto registrovanih hotelskih kapaciteta Crne Gore
81 pregleda 0 komentar(a)
Splendid, Foto: Vuk Lajović
Splendid, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.06.2014. 14:02h

Crnogorski hoteli su u prošloj godini ostvarili prosječnu prognoziranu dobit od 778,5 hiljada eura, što u odnosu na 2012. predstavlja 1,3 puta bolji rezultat, pokazalo je istraživanje o poslovanju hotelijerstva u Crnoj Gori.

U proteklih nekoliko godina hotelijeri Crne Gore su racionalizovali troškove plata i standardizovali njihovo učešće u prihodu, po anketiranom hotelu prosječno 25,4 odsto u prošloj godini.

"Mjesečne bruto plate anketiranih hotela su se stabilizovale u prošle dvije godine na oko 535 eura prosječno po zaposlenom", navodi se u izvještaju Poslovanje hotelijerstva u Crnoj Gori za prošlu godinu, koji je u četvrtak usvojila Vlada.

U izvještaju, koji su po nalogu Ministarstva održivog razvoja i turizma, uradili Horwath Consulting, Zagreb i Fakultet za turizam, hotelijerstvo i trgovinu, Bar navodi se da se ostali operativni troškovi hotela u crnogorskom istraživanju nalaze se na nivou standardnih učešća u prihodu.

Uzorak obuhvata oko 40 hotela u Crnoj Gori, odnosno uključuje skoro 5,43 hiljada hotelskih soba, što predstavlja 43 odsto registrovanih hotelskih kapaciteta Crne Gore.

Hotelijerstvo Crne Gore je, u periodu istraživanja, imalo konstantno visoke troškove rada. Povećanje kvaliteta crnogorske hotelske industrije uticalo je u 2012. godini na povećani broj zaposlenih po sobi hotela uključenih u istraživanje, uz zadržavanje ovog indikatora na istom nivou u prošloj godini.

U anketiranim hotelima Crne Gore, u periodu od 2011. do prošle godine, operativna profitabilnost značajno je porasla, odnosno prosječan iznos dobiti prije odbijanja fiksnih troškova po hotelskoj sobi, povećan je 120 odsto.

Operativna profitabilnost predstavlja standardni parametar za mjerenje profitabilnosti hotela, odnosno iznos dobiti prije odbijanja fiksnih troškova.

"Prosječno učešće dobiti prije odbijanja fiksnih troškova u prihodu anketiranih hotela u prošloj godini, iznosilo je 33,7 odsto ili prosječno 6,6 hiljada EUR po hotelskoj sobi. U odnosu na 2012. godinu, prosječan iznos dobiti prije odbijanja fiksnih troškova po sobi, u hotelima u uzorku, povećan je 37 odsto i to uglavnom zbog većih prihoda", navodi se u izvještaju.

Uz racionalnije upravljanje operativnim troškovima i intenzivan rast prihoda, u periodu ove do naredne godine anketirani hotelijeri očekuju značajan rast operativne profitabilnosti, na nivou od prosječno 42 odsto prihoda.

"Značajan uticaj na realizovani rezultat u anketiranom crnogorskom hotelijerstvu ima amortizacija koja prosječno godišnje obuhvata 13,9 odsto prihoda", navodi se u izvještaju.

Rezultati ovog istraživanja ne predstavljaju statistički prosjek poslovanja hotelijerstva Crne Gore, već ukazuju na trenutno dostignuti nivo poslovnog rezultata stvarajući bazu i za buduće praćenje trendova razvoja crnogorskog hotelijerstva.

Rezultati istraživanja se, kako se dodaje, prezentuju s obzirom na različitu veličinu hotelskog objekta, kategoriju, cjenovni nivo i regionalnu pripadnost hotela.

Finansijski rezultati poslovanja prikazani su u skladu sa jedinstvenom izvještajnom metodologijom specijalizovanom za hotelsku privredu, pod nazivom Uniform System of Accounts for Lodging Industry (USALI).

Bonus video: