Hotelijeri saglasni: Privremenim objektima se mora stati na kraj

Da lošije prolaze "legalni" ugostitelji poručio je član Zlatibor Milić, koji je kao najveći problem prepoznao upravo sivu ekonomiju
2 komentar(a)
Privredna komora hotelijeri, Foto: Vesko Belojević
Privredna komora hotelijeri, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.07.2012. 17:26h

Privremeni objekti, koji se tokom turističke sezone nelegalno "niču" u blizini hotela i na aktraktivnim lokacijama, urušavaju kvalitet ponude Crne Gore i utiču na poslovanje legalnih ugostitelja, a samim tim i na budžet.

To su poručili ugostitelji okupljeni u Odbor Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore, koji su još jednom ponovili da je problem pristupan godinama.

Da lošije prolaze "legalni" ugostitelji poručio je član Zlatibor Milić, koji je kao najveći problem prepoznao upravo sivu ekonomiju.

"Takvo poslovanje je profitabilno, jer oni koji ne plaćaju dažbine imaju niže cijene. Hoteli i restorani u koje je uloženo desetine miliona eura, imaju za konkurenciju kukuruz, krofne i slično", kazao je Milić.

"Treba raditi na saobraćajnoj infrastrukturi, povećanju kvalitetnih hotelskih kapaciteta, kao i na boljoj avionskoj dostupnosti Crne Gore turistima", kazao je Ivančević

Prema njegovim procjenama, država na način na koji dozvoljava ovakvo poslovanja gubi između 300 i 350 miliona eura.

Ugostitelj iz Tivta Predrag Jelušić, kazao je da nije cilj ukinuti privremene objekte, već da oni postoje u skladu sa standardima.

"Svjedoci smo da najatraktivije turističke zone u Crnoj Gori preplavljene su vulgarnim sadržajima, kojima nema kraja, do plesačica do životinja i hrane koja se nudi bez ikakvih uslova. To je proces koji odmiče i krajne je vrijeme da se riješi", poručio je Jelušić.

Trend privremenih objekata, koji rade bez dozvole, nije problem samo primorja, već su ugostitelji istakli da je u posljednje vrijeme uočen i na Žabljaku i u Kolašinu.

"Evidentiraćemo lokacije tih objekata, da li izdaju fiskalne račune, koje usluge pružaju, kakvi su im higijensko-tehnički uslovi u kojima rade, kakav je njihov izgled, i sve to ćemo potkrijepiti fotografijama"

Predsjedavajući odbora Dragan Purko Ivančević kazao je da je cilj turističkog sektora da se zaštite oni ugostitlji koji rade tokom cijele godine.

"Oni ne sazlužuju da imaju nelokalnu konkurenciju, koja radi nelegalno i odnosi novac iz budžeta", kazao je on.

Ivančević je naglasio da je takav ambujent destimuliše i potencijalne investitore u turizam, a i tjera velike turoperatere iz Crne Gore.

Članovi odbora bili su saglasni da se stanje koje je prisutno 20 godine, ne može popraviti za jednu sezonu, ali su naglasili da se u rješevanje problema mora uključiti lokalna samoutpara, lokalne turističke organizacije, kao i obrazovne instutucije.

Sekretar odbora Novica Bulatović kazao je da je će biti formiran tim čiji će biti zadatak da u toku ove sezone analizira stanje kada su u pitanju privremeni objekti, a nakon toga će rezultate predočiti Koordinacionom timu za pripremu i praćenje turističke sezone.

Najavljeno je da će se svi ponovo sastati po završetku sezone, kako bi zajednički radili na rješavanju tog problema

"Evidentiraćemo lokacije tih objekata, da li izdaju fiskalne račune, koje usluge pružaju, kakvi su im higijensko-tehnički uslovi u kojima rade, kakav je njihov izgled, i sve to ćemo potkrijepiti fotografijama", kazao je Bulatović.

Odbor će inicirati i da u budućem odlučivanju o privremenim objektima, budu uključeni ugostilji i turistički poslenici.

Da je situacija složena, saglasna je bila i pomoćnica ministra turizma Željka Radak Kukavičić.

"Problem je prisutan duže vrijeme kao nus pojava neplaniranja prostora na lokalnom nivou. Međutim, u nekim opštinama je ove godine i do 50 odsto manje tih objekata, a problem je najviše izražen u Budvi i Ulcinju", kazala je ona.

Član Odbora Marko Petričević iz Tivta, predočio je svoje negativno iskustvo, gdje je dio plaže, čiji je zakupac, uzurpiran od strane jednog kafe bara, Doria. On je pomoćnici ministra predao i zvaničan zahtjev da se uključi u rješavanje tog problema.

Najavljeno je da će se svi ponovo sastati po završetku sezone, kako bi zajednički radili na rješavanju tog problema.

Bolja predsezona, a problemi isti

Na sjednici Odbora je bilo riječi i o ostvarenim rezultatima u turizmu u prvih pet mjeseci ove godine, prema kojima je Crnu Goru posjetilo 153.906 turista, a ostvareno je oko 657.000 noćenja.

Iz ministarstva su prezentovani podaci prema kojima je predsezona bolja od tri do pet odsto u odnosu na prethodnu. Uprkos optimističnim najavama, predsjedavajući Odbora je ukazao na neke od slabosti crnogorskog turizma.

"Treba raditi na saobraćajnoj infrastrukturi, povećanju kvalitetnih hotelskih kapaciteta, kao i na boljoj avionskoj dostupnosti Crne Gore turistima", kazao je Ivančević.

Bonus video: