Hrvatska povlači sporni propis o uvozu voća i povrća u petak?

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je u utorak pozvao resornog ministra da pronađe rješenje
68 pregleda 4 komentar(a)
voće povrće, tezga, Foto: Shutterstock.com
voće povrće, tezga, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.08.2017. 20:13h

Sporni pravilnik Ministarstva poljoprivrede Hrvatske kojim se širi spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, povlači se u petak, nezvanično saznaje RTL.

Taj pravilnik koji predviđa i takse 22 puta više od dosadašnjih, uveden sredinom jula, posljednjih dana je prouzrokovao pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regiji koje nisu članice EU, prenosi Index.hr.

Na taj pravilnik je brzo odgovorila Srbija koja je pooštrila kontrolu pri uvozu svih proizvoda iz Hrvatske.

Resorni ministri Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije ranije su ocijenili da je Hrvatska, povećanjem taksi na uvoz voća i povrća za 22 puta, prekršila osnovna pravila i principe Svjetske trgovinske organizacije, koje su zemlje zaključile sa Evropskom unijom. Zato su pozvali Hrvatsku da ukine nove odredbe i smiri novonastale tenzije.

"Vjerujemo da je neravnopravan položaj domaćih proizvođaca u odnosu na uvoznike iz tih naših zemalja, regiona, kršenje SZO i štite se domaći proizvođaci. Vjerujemo da neće biti potrebe za kontramjere nadajući se da će kolege iz Hrvatske povuci odluke", kazala je ministarska ekonomije Dragica Sekulić tim povodom.

Trgovinski rat završio je i na stranicama brojnih svjetskih medija, a stidljivo se javila i Evropska unija prilično šturim saopštenjem u kojem je pozvala na poštovanje međunarodnih ugovora.

Sve to bilo je dovoljan znak premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću koji je u utorak pozvao resornog ministra da pronađe rješenje, prenosi FoNet.

Bonus video: