Hrvatska privredna komora zatvara predstavništvo u Kotoru

HGK će, kako je naveo Vidošević, jačati aktivnost u evropskim udruženjima, a želi se jačati i tržište Rusije i stvoriti nova platforma za izvoz na to tržište
67 pregleda 3 komentar(a)
Kotor, Foto: Www.tripadvisor.com
Kotor, Foto: Www.tripadvisor.com
Ažurirano: 20.06.2013. 11:20h

Hrvatska gospodarska komora (HGK) zatvoriće svoja predstavništva u Beogradu, Prištini, Sarajevu, Kotoru, Banjaluci i Afganistanu, a prema Vladi će ići sa zahtjevom za otvaranje predstavništva u Vašingtonu, odlučeno je na Skupštini te privredne asocijacije.

Predsjednik HGK, Nadan Vidošević kazao je da je jedna epizoda djelovanja te organizacije završena.

"Nakon rata smo integrisali prostor bivše Jugoslavije u ekonomskom smislu, ukinute su vize i podstaknute investicione aktivnosti hrvatskih kompanija", rekao je Vidošević.

On je objasnio da danas dolazi novo vrijeme u kojem je Hrvatska ubrzo dio Evropske unije (EU), prenosi Biznis.ba.

"Preko Hrvatske će ići sredstva za prekograničnu saradnju, i HGK u tom smislu želi da ojača svoje županijske komore koje će sa regijama susjednih zemalja razvijati takvu saradnju", poručio je Vidošević.

HGK će, kako je naveo, jačati aktivnost u evropskim udruženjima, a želi se jačati i tržište Rusije i stvoriti nova platforma za izvoz na to tržište.

"Što se tiče američkog tržišta, tamo se ide jer je to glavni strateški politički partner s kojim nemamo nikakve odnose i HGK to želi promjeniti" kazao je Vidošević.

On očekuje da će ta odluka nakon nekog vremena pokazati da je njome omogućen ne samo dotok kapitala sa američkog kontinenta ili plasman robe na to tržište, već i da je osiguran transfer znanja i tehnologija za neku novu industrijalizaciju Hrvatske koja je nužna.

Bonus video: