Huawei modernizuje mobilnu mrežu M:tela

"M:tel će ove godine nuditi sve Huawei telefone po specijalnim i pristupačnim cijenama", dodao je Lučić
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2014. 09:40h

Izvršni direktor kompanije M:tel Vladimir Lučić i generalni direktor Huawei Technologies Wei Wenyuan potpisali su Ugovor o modernizaciji mreže za prenos podataka u cilju pružanja naprednih servisa korisnicima.

Realizacija ugovora će, kako je saopšteno nakon potpisivanja ugovora, omogućiti da cijela mreža M:tela pređe na tehnologiju baziranu na Internet protokolu (IP).

Vrijednost ugovora je 1,5 miliona eura.

Izvršni direktor M:tel-a Vladimir Lučić rekao je da je u pitanju primjena najnovije IPMPLS mreže koja će omogućiti brži i kvalitetniji Internet na čitavoj teritoriji Crne Gore.

"Ovu investiciju planiramo da završimo do juna ove godine", rekao je Lučić, dodajući da će M:tel i Huwei zajedno promovisati smart telefone kineskog proizvođača za crnogorsko tržište.

"M:tel će ove godine nuditi sve Huawei telefone po specijalnim i pristupačnim cijenama", dodao je Lučić.

Generalni direktor Huawei-a Wei Wenyuan je rekao da je ta kompanija vodeći svjetski proizvođač ICT opreme osnovan u Kini 1987.

"U ovom momentu kompanija broji preko 150.000 zaposlenih u svijetu, sa preko 40 milijardi dolara godišnjih prihoda. Trenutno svoje poslovanje obavljamo kroz tri osnovne poslovne linije: infrastrukturu za telekomunikacione operatore, liniju za korisničke uredjaje i liniju za razvoj poslovnih sistema", naveo je Wenyan.

Korisnici Mtela, nakon primjene nove tehnologije, moći da pristupe internetu brzinama i do 42 mebabita po sekundi

"U pitanju je tehnologija koja je uspješno primijenjena u mrežama najvećih svjetskih telekomunikacionih operatora pa se radujem što će i građani Crne Gore, korisnici M:tela, ubrzo moći da uživaju u benefitima pomenute tehnologije", rekao je Wei.

Tehnički direktor M:tel-a Zoran Stanišić je istakao da će korisnici nakon realizacije ovog projekta osjetiti značajno poboljšanje u korišćenju naprednih servisa na svom telefonu.

"IPMPLS projekat je jedan od ključnih projekata za M:tel u 2014.godini. Realizacijom ovog projekta se stvaraju preduslovi za kompletnu modernizaciju radio pristupnog dijela mreže i potpuni prelazak na IP mrežnu tehnologiju. Drugim riječima, u M:tel mreži biće potpuno napuštena stara SDH tehnologija i kompletan saobraćaj će se bazirati na IP mrežnim protokolima", kazao je Stanišić.

On je kazao da će korisnici M:tela, nakon primjene nove tehnologije, moći da pristupe internetu brzinama i do 42 mebabita po sekundi.

Bonus video: