Hvala Vladi: Zadužuju građane za još 100 miliona eura

“Vijesti” saznaju da će Ministarstvo finansija kada dobiju izjašnjenje od ministra zdravlja Budimira Šegrta, tražiti i mišljenje od potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića da objasni kako je prošle godine plaćeno 36 miliona za neizmirene obaveze Fonda, a koje sada iznose 33 miliona
64 pregleda 44 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 05.11.2016. 12:41h

Vlada je juče odlučila da se zaduži 100 miliona eura preko emisije obveznica na domaćem tržištu, jer fali novca u budžetu.

Odluka je donijeta na elektronskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade. Opozicioni potpredsjednik Vlade Milorad Vujović i ministri Raško Konjević, Boris Marić i Goran Danilović izdvojili su mišljenje.

Ta odluka je sastavni dio predloga rebalansa ovogodišnjeg budžeta koji je juče trebalo da razmotre na zajedničkoj sjednici komsija za ekonomsku politiku i politički sistem. Sjednica je odložena jer, kako je saopšteno iz Vlade, Ministarstvo finansija nije dostavilo materijal koji je trebalo da bude razmatran.

“Vijestima” je nezvanično iz Ministarstva finansija juče rečeno da im Ministarstvo zdravlja nije dostavilo predlog kako da u rebalansu bude tretiran dug Fonda zdravstva od 33 miliona eura. Objašnjeno je da je prošle godine plaćeno 36 miliona eura po osnovu neizmirenih obaveza Fonda zdravstva, a da je u drugoj polovini ove godine stigao dopis od Upravnog odbora Fonda da je dug 33 miliona i da se odnosi na prethodne godine.

“Vijesti” saznaju da će Ministarstvo finansija kada dobiju izjašnjenje od ministra zdravlja Budimira Šegrta, tražiti i mišljenje od potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića da objasni kako je prošle godine plaćeno 36 miliona za neizmirene obaveze Fonda, a koje sada iznose 33 miliona.

Nove obveznice koje će država emitovati prodaće se na Montenegro berzi 14. i 15. novembra, a dospijevaju na naplatu za četiri godine.

Jedna obveznica će koštati 10.000 eura, a godišnja kamata je četiri odsto. To znači da će kupac godišnje dobijati kamatu od 400 eura po obveznici, odnosno ukupno 1.601 euro. Kamate na ovo zaduženje ukupno će koštati državu 16,01 milion eura.

Lazović je juče saopštio da je zaduženje manje nego što je bilo predviđeno Zakonom o budžetu. Zakonom je predviđeno 180 miliona eura.

“Početkom godine smo se zadužili za 300 miliona eura, što je bilo neophodno za funkcionisanje u tom periodu. Međutim, zahvaljujući uštedama i poreskim prihodima sada smo u prilici da se ne zadužujemo za 180 miliona, nego 100 miliona eura”, rekao je Lazović.

Ukupan javni dug Crne Gore, koji obuhvata državni i dug opština i javnih preduzeća, na kraju prošle godine je iznosio oko 2,36 milijardi eura ili 65,1 odsto BDP-a.

Predlog rebalansa i odluku o zaduženju je predložio Lazović bez konsulatacija sa Ministarstvom finansija čiji ministar Raško Konjević (koji će u ponedjeljak preći u poslaničke klupe) neće da potpiše bilo koji od ta dva dokumenta.

Zbog procedura koje zbog nedavno završenih izbora u Vladi i parlamentu treba da prethode usvajanju rebalansa, malo je vjerovatno da će on biti usvojen do kraja novembra.

Konjević je u julu upozorio da će faliti novac za socijalne naknade i zarade i tada je predložio rebalans koji nije razmatran.

Lazović je tvrdio da rebalans nije potreban i da Konjević politizuje priču.

Lazović: Zadužujemo se da bismo isplatili naknade, plate...

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović je kazao da se Vlada zadužuje da bi obezbijedili oko 40 miliona eura za naknade majkama sa troje i više djece, oko 20 miliona za zarade zaposlenih u javnom sektoru, oko 35 miliona za pokriće dugova iz prethodnog perioda i šest miliona eura za obaveze Fonda za zdravstvo. “Ovim garantujemo da ćemo imati stabilnost javnih finansija do kraja godine“, rekao je Lazovvić.

Dodao je da novi predlog rebalansa projektuje deficit do 2,8 odsto, dok je onaj u julu projektovao 6,7 odsto deficit.

Bonus video: