Hypo Alpe Adria banka: Klijenti potpisali izjavu da su svjesni rizika

"Banka, ni u jednom momentu nije mijenjala niti korigovala inicijalno ugovorene kamatne stope, a na kurs valute, koji je eksterni faktor, nikako nije mogla uticati“
84 pregleda 4 komentar(a)
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.10.2013. 19:08h

Klijenti, koji su uzeli kredite u švajcarskim francima (CHF), potpisali su izjavu da su svjesni rizika koji preuzimaju, i posljedica eventualnih promjena kursa koje mogu uslijediti, na koje banka nije mogla uticati, saopšteno je iz Hypo Alpe Adria banke (HAAB).

Iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) danas je saopšteno da HAAB pokušava da, približavanjem početka sudskog spora, ponovo prevari korisnike kredita, koji su obuhvaćeni tužbom kao tužioci, čime bi pogoršali svoj položaj u konkretnom slučaju.

Iz HAAB su, u reagovanju dostavljenom agenciji Mina kazali da su klijenti koji su uzeli kredite u švajcarskoj valuti imali informaciju o tome kako eventualne promjene kursa mogu uticati na iznos njihovog duga.

"Banka, ni u jednom momentu nije mijenjala niti korigovala inicijalno ugovorene kamatne stope, a na kurs valute, koji je eksterni faktor, nikako nije mogla uticati“, piše u reagovanju.

Oni smatraju da su krajnje zlonamjerne i neistinite tvrdnje o navodnim prevarama koje se proteklih dana plasiraju, "i vjerujemo da će se to i sudski dokazati".

"HAAB je odobravala namjenske stambene kredite u CHF tokom 2007. i 2008. godine. Tokom tog perioda banka je aktivno informisala sve klijente o rizicima koje preuzimaju i posljedicama eventualnih promjena kursa koje mogu uslijediti u budućnosti, na koje banka ni na koji način ne može da utiče", navodi se u saopštenju.

Banka je, dodaje se, nabavljala izvore novca u valutama u kojima ih je svojevremeno i odobravala, „takođe po tadašnjim tržišnim cijenama, pa i za banku, u tom dijelu, važe ista pravila kao i za klijente kojima su plasirana sredstva. Međutim, na eksterne faktore kao što je kurs tih valuta banka naravno nije mogla, niti može da utiče“.

"Kamatna stopa po kojoj su odobravani namjenski stambeni krediti u CHF bila je tada ubjedljivo najpovoljnija na tržištu. Ta povoljnost za klijenta održala se na snazi narednih par godina do momenta velikih fluktuacija, početkom 2009 godine", poše u saopštenju.

Sve do tada, dodaje se, klijenti koji su imali kredite u CHF-u bili su u povoljnijem položaju i imali niže mjesečne rate od klijenata sa kreditima u eurima, a za vrijeme trajanja ugovora o kreditu banka nikada ni u jednom momentu nije mijenjala niti korigovala inicijalno ugovorene kamatne stope.

"Bili smo svjedoci veoma nestabilne situacija na tržištu valuta, i od kursa 0,6 eura za CHF je početkom 2007. godine, 0,8 u 2011. do sadašnjih 0,82 eura za jedinicu švajcarske valute. Istovremeno, vrijednost 3M CHF libora u vrijeme odobrenja kredita iznosila je 2,11 odsto, a sada iznosi 0.012. Sve su to eksterni faktori, na koje banka nije nikako mogla uticati", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: