Hypo grupa bi za balkanske podružnice mogla da dobije milijardu i po

Hypo paket banaka na prodaju čine kompanije u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji i one su ujedno treća po veličini finansijska grupacija u regionu
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 07:15h

Prodajom balkanskih podružnica austrijske banke Hypo Alpe-Adria, među kojima je i crnogorska, rukovodiće Dojče banka, a, prema procjenama Vlade Austrije, kupoprodajna cijena bi mogla dostići 1,5 milijardi eura.

"Pravi uspjeh, sa tom velikom imovinom, biće to što neće više biti troška za poreske obveznike, nego suprotno, dostizanje trenutne knjigovodstvene vrijednost na tržištu”, prenosi Rojters izjavu predsjednika Izvršnog odbora Hypo grupe Gotvalda Kranebitera, koji očekuje da će do kraja godine imati uži izbor potencijalnih kupaca.

Hipo Alpe Adria banka demantuje da se povlači iz Crne Gore >>>

Hypo paket banaka na prodaju čine kompanije u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji i one su ujedno treća po veličini finansijska grupacija u regionu, sa 12,5 milijardi eura vrijednom aktivom, 1,1 milion klijenata, 255 poslovnica i 4,6 hiljada zaposlenih.

"Izbor ove renomirane investicione banke samo je prvi korak u odavno najavljivanom i očekivanom procesu reprivatizacije, u kome će, u skladu sa strategijom, biti ponuđeno jezgro Hypo grupe – države Jugoistočne Evrope, i to kao jedna cjelina, a ne parcijalno”, saopštili su „Vijestima” iz te grupe.

Oni ističu da na balkansko tržište sadašnji vlasnik gleda kao na jezgro i najvredniji dio svog poslovanja, u koji je uložio značajna sredstva. Samo u Crnoj Gori investicija je, prema njihovim riječima, vrijedna više od pola milijarde.

"Vlasnikova jasna strategija je da sa ovog tržišta nema povlačenja”, naveli su, između ostalog, u saopštenju.

Vlasnik Hypo grupe je Vlada Austrije, koja ju je preuzela krajem 2009. i tako je spasila od bankrota. Potraga za novim vlasnikom faktički je počela tada, a EK je dala rok austrijskim vlastima da do kraja 2014. pronađe kupca banke. Brisel još istražuje da li su garancije i državna pomoć koje je banka 2009. dobila od države bili legalni i u skladu sa evropskim standardima.

Bonus video: