I dalje bez rješenja za Novi prvoborac

"Kao ljekar i humanista ne mogu da podržim metode ruskih parnera”, kazao je Đurović, insistirajući da se “sve mora rješavati u zakonskim okvirima“
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2011. 20:27h

Nakon višečasovnog sastanka radnika AD “Novi prvoborac” i člana Odbora direktora te firme dr Ljubomira Đurovića, koji zastupa interese države Crne Gore koja u toj firmi ima 21,42 odsto akcija, nije pronađeno rješenje za 14 radnika koji od 7. juna štrajkuju glađu.

Kako je saopšteno nakon sastanka kojem su prisustvovali gradonačelnik Dejan Mandić, pravni zastupnik sindikata firme Ranko Martinović i predsjednica NVO “Kuća ljudskih prava” Lidija Leovac, “dogovoreni su koraci koji su neophodni u rješavanju njihovog statusa i problema”.

Đurović je nakon sastanka sa radnicima rekao da je, “od kada je čuo za otkaze radnicima bio protiv toga”.

Đurovića su radnici ranije optužili da je u Odboru direktora više branio interese Rusa nego što je zastupao interese države i radnika.

Đurović je kazao da, “kao manjina u tročlanom Odboru, nije mogao da ima veći uticaj”.

"Kao ljekar i humanista ne mogu da podržim metode ruskih parnera”, kazao je Đurović, insistirajući da se “sve mora rješavati u zakonskim okvirima“.

On je ustvrdio da "radnici moraju imati sva prava koja ih sljeduju iz radnih odnosa, a to su prava na otpremnine i na socijalni program” i bio izričit “da je uz radnike“.

"Moja ostavka u članstvu Odbora direktora najmanji je problem i spreman sam da to uradim u svakom trenutku ako bilo šta zavisi od nje“, odgovorio je Đurović na zamjerke radnika što do sada nije dao ostavku.

Mandić na sastanku sa Lukšićem

Mandić je rekao da bi u utorak trebalo da se sastane sa premijerom Igorom Lukšićem, koga su radnici još prošle sedmice pismom obavijestili o aktuelnim problemima i sumnjama o kriminalnim radnjama u AD “Novi prvoborac”.

Đurović je predložio da, zajedno sa gradonačelnikom Mandićem, insistira da u Herceg Novi dođe neko iz Ministarstva ekonomije i da se dogovore da nađu način da za pregovarački sto dovedu ruske vlasnike dijela akcija “Prvoborca”.

Rusi su do sada odbijali da razgovaraju sa radnicima, ali i sa rukovodstvom Opštine.

Martinović je upozorio da država mora da reaguje na osnovu krivičnih prijava koje su podnesene vrhovnom državnom tužiocu sa sumnjom da su u “Prvoborcu” učinjene mnoge kriminalne radnje.

Na osnovu tih prijava, objasnio je Martinović, “ruski vlasnici ne bi mogli raspolagati zemljom nad kojom je hipoteka njihove druge firme”. Ta hipoteka bila je garancija kreditu od oko milion eura za koji Martinović tvrdi da nema traga da je uopšte uplaćen na račun firme.

"Kada bi Rusi shvatili da mogu da ostanu bez imovine, siguran sam da bi došli na razgovore“, uvjeren je Martinović.

Predsjednik sindikata Zahid Hodžić se nada da je učinjen mali pomak u rješavanju njihove situacije.

Kaže da će ponovo uputiti pismo Vladi “da se spriječi bezakonje Rusa i da radnici dobiju samo ono što im po zakonu pripada“, ali i da se država više uključi u rješavanje situacije u firmi u kojoj ima skoro četvrtinu akcija.

U utorak bi iz Podgorice trebalo da dođe Inspekcija rada da bi razmatrala inicijativu radnika za poništenje rješenja o proglašenju tehnološkim viškom. Uvjereni da su i zakon i pravda na njihovoj strani, Hodžić vjeruje da će, “bez namjere da prejudicira ishod”, Inspekcija poništiti ta rješenja.

Bez novinara

Tokom razgovora između radnika i Đurovića, novinarima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju.

Obezbjeđenje upravne zgrade u Meljinama je bilo izričito “da je poslovodstvo naredilo da novinarima ne dozvoli ulazak u zgradu”. Nije im dozvoljen ni ulazak u krug firme.

Tek po završetku sastanka, obezbjedjenje je “zažmurilo” na prisustvo novinara u krugu firme dok su razgovarali sa radnicima.

Galerija

Bonus video: