I Denkovič u trci za kupovinu Brodogradilišta Bijela

Osim holandske kompanije Damen i italijanske Fincantieri, prijavio se konzorcijum kompanija iz Kipra i Litvanije
60 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2014. 15:27h

Za kupovinu Brodogradilišta Bijela prijavile su se tri kompanije, a među njima je i ukrajinski binismen Roman Denkovič.

Osim holandske kompanije Damen i italijanske Fincantieri, prijavio se konzorcijum kompanija iz Kipra i Litvanije- Blotrac Shipping Kipar, Roman Denkovič, UAB Litana.

Denkovič je pobijedio na tenderu za kupovinu dijela imovine KAP-a, odnosno bazena crenog mulja.

Rok za podnošenje dokumentacije za pretkvalifikciono učešće za kupovinu većinskog državnog paketa akcija Brodogradilišta ističe danas. Ponude će moći da dostavljaju do 15. aprila u podne.

Tokom prošle godine pominjano je da bi kanadski biznismen Piter Mank, vlasnik tivatskog Porto Montenegra, mogao sa Damenom da učestvuje u privatizaciji Brodogradilišta. Tada do saradnje nije došlo jer nije objavljen tender.

U 38 brodogradilišta širom svijeta koja posluju u sastavu Damena grade se i remontuju svi tipovi brodova. Oni su nekoliko puta obilazili brodogradilište u Bijeloj.

Na sajtu kompanije Fincantieri, koja je pod kontrolom Fintecne u vlasništvu italijanskog Ministarstva ekonomije, piše da je svjetski lider u izgradnji kruzera, velikih feri brodova i megajahti. Bave se takođe i gradnjom trgovačkih brodova, vojnih brodova i podmornica, zatim naftnih platformi i ostalih plovnih jedinica koje su potrebne u naftnoj industriji. Pominjalo se da su i oni u krizi zbog situacije na tržištu brodogradnje.

Italijanska Fincantieri, sa sjedištem u Trstu, postoji od 1959. godine. Bave se, prema podacima sa sajta kompanije, projektovanjem i izgradnjom kompleksnih brodova, kao što su trgovačka i pomorska plovila, trajekta i megajahti. Kada je remont u pitanju Fincantieri pruža usluge širom svijeta.

Galerija

Bonus video: