I Mojkovčani bi Novi duvanski

“Interesuju se kompanije iz duvanske industrije, ali i neke kompanije koje se bave nekretninama”, rekao je Vujović
134 pregleda 0 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.11.2014. 19:34h

Novi tender za prodaju Novog duvanskog kombinata trebalo bi da bude objavljen do kraja mjeseca.

Uz Montenegro Tobacco Company (MTC), koji gazduje mojkovačkom fabrikom cigareta, za privatizaciju se interesuju investitori iz Austrije, Njemačke, Poljske i zemalja Bliskog istoka, potvrdio je “Vijestima” predsjednik Tenderske komisije za privatizaciju Branko Vujović.

Vujović je kazao da se za privatizaciju Novog DKP-a interesuju 3-4 strane firme, ali da još nijesu dobili konkretna uvjeravanja investitora u vezi s vezano za izvjesnošću njihovih ponuda zbog čega u Savjetu za privatizaciju još razmišljaju o tome da li novi tender treba objaviti do kraja novembra. Tender za NDKP je propao prošle godine.

“Interesuju se kompanije iz duvanske industrije, ali i neke kompanije koje se bave nekretninama”, objasnio je Vujović koji očekuje da će makar neki od potencijalnih investitora svoju ponudu zaista učiniti izvjesnom i poslati na predstojeći tender.

Tužilaštvo je tokom trogodišnje istrage provjeravalo da li se u fabrici duvana u Mojkovcu proizvode lažne marke brendiranih cigareta, ali se zvanično nije oglasilo šta je utvrđeno.

Iz MTC-a je sredinom septembra saopšteno da su nakon istrage o poslovanju firme “oslobođeni svih optužbi”. Novi tender za NDKP čekaju i u starom Duvanskom kombinatu u stečaju u kojem plan reorganizacije ističe 1. decembra.

Nakon toga bi stečajna uprava i Privredni sud trebalo da odluče da li će biti formalno proglašen bankrot zbog poreskog duga koji se mjeri desetinama miliona eura. Ako se tender raspiše, Vujović smatra da “ima osnova da se do okončanja tog postupka” odloži konačna odluka suda o sudbini stare fabrike.

Mašine starog preduzeća prije nekoliko godina su izmještene i proknjižene kao imovina Novog DKP-a. Stari DKP, koji i dalje proizvodi cigarete ima obavezu da Novom DKP-u plaća mjesečnu zakupninu mašina, ali oni taj novac ne uplaćuju redovno.

Radnici Duvanskog kombinata traže da se novac za isplatu otpremnina prekobrojnim radnicima, kojih je sada oko 200, obezbijedi prije prodaje preduzeća. U predstojećoj privatizaciji vide jedini za spas za proizvodnju koja se za inostranog partnera odvija u tri smjene.

Bonus video: