I od Markovića traže "rudarske penzije"

Samostalni Sindikat KAP-a priprema dopis za premijera
2304 pregleda 1 komentar(a)
Teški uslovi za rad u Elektrolizi, Foto: Nenad Mandić
Teški uslovi za rad u Elektrolizi, Foto: Nenad Mandić

Predsjednik Samostalnog sindikata Kombinata aluminijuma u stečaju Radoman Minić kazao je da će nakon negativnog odgovora ministra rada Kemala Purišića, od premijera Duška Markovića zatražiti da radnici tog preduzeća, koji rade na mjestima štetnim po zdravlje, dobiju usove za penzionisanje kakve imaju rudari.

“Ne tražimo nikakve posebne uslove, već da uz 20 godinu staža provedenih na radnom mjestu, štetnom po zdravlje, odnosno, 30 osiguranja (sa benificiranim stažom), kroz predstojeće izmjene Zakona o PIO, imamo iste uslove penzionisanja kao rudari, jer je štetnost uslova rada i u rudnicima i u KAP-u, utvrđivala ista medicina rada”, istakao je Minić.

Najavio je da će dopis premijeru vjerovatno pratiti i potpisana peticija radnika KAP-a u stečaju.

Precizirao je da od oko 400 preostalih radnika KAP-a u stečaju, stotinjak radi na mjestima štetnim po zdravlje.

“Oko 60 radnika mislim već ima uslov za penzionisanje pod ovim uslovima... Ako postoji negdje pakao na zemlji, to su uslovi rada, na ovim ekstremnim temperaturama, u Elektrolizi, Fabrici anoda i Livnici. Tečni aluminijum ima temperaturu od 1000 stepeni, a anode se u KAP-u peku na 1200 stepeni Celzijusovih“, objasnio je Minić.

Radnici KAP-a u stečaju i Savez sindikata Crne Gore (SSCG) zatražili su u drugoj polovini juna od ministra rada i socijalnog staranja da im kroz predstojeće izmjene Zakona o PIO, kao rudarima, ponovo omogući pravo na starosnu penziju sa navršenih 30 godina staža, od čega najmanje 20 godina provedenim na radnim mjestima sa benificiranim stažom. Purišić je predlog odbio, ističući u odgovoru Sindikatu metalaca da je i tokom javne rasprave, koja je završena 15. septembra 2018, taj resor prema svim podnijetim predlozima, “za uvođenje posebnih uslova penzinisanja, za bilo koju kategoriju lica, imao negativan stav”.

Minić kaže da je posebno ogorčen što angažovani u KAP-u danas, zbog pokretanja stečaja u julu 2013. godine, nemaju rješenja o zaposljenju na neodređeno vrijeme.

“Pravnici nam tumače da za nas ne važi Zakon o radu, već samo Zakon o stečaju zbog čega već šest godina nemamo pravo na korišćenje godišnjeg odmora. Naša rješenja i ugovori o radu su oročeni do okončanja stečajnog postupka u KAP-u, iako je zaposleni na istom radnom mjestu, na primjer, već proveo 25 godina”.

Minić je istakao da je poseban problem to što ih nijedna banka ne želi za klijente i što ne mogu da kupuju na odloženo plaćanje.

“Ljudi čak ne mogu ni djeci u ratama da plate knjige za predstojeću školsku godinu. Dok, sa druge strane, javni funkcioneri koji već imaju jedan stan, pod povlašćenim uslovima, mogu dodatno kupiti još jedan. A mi ni đaka prvaka ni uz rate ne možemo otpremiti u školu”.

Ako je dijalog u EU standard, zašto ga Purišić neće

Ako je u EU standard da se vodi socijalni dijalog, logično je da mi to sad očekujemo i u našem slučaju, pa prosto čudi zašto ministar Purišić nije želio da prihvati razgovor sa predsjednikom Sindikata metalaca Draganom Mijanovićem, naglasio je Minić.

“U Evropi bi to prosto bilo nezamislivo”, tvrdi Minić.

Mijanović je od Purišića tražio da što hitnije organizuje sastanak u resornom ministarstvu, ili u Savezu sindikata, kojem bi prisustovala i dva predstavnika KAP-a u stečaju.

Minić ističe da stečajna uprava KAP-a ne želi da se odbija članarina za njihovu sindikalnu organizaciju.

“Prije oko pola godine u razgovoru sa stečajnim upravnikom KAP-a Veselinom Perišićem smo razgovarali na tu temu, u prisustvu Mijanovića, ali nam je upravnik tada rekao da za izdvajanjem posebnih sredstava od članova sindikata sad ne postoji potreba, jer će KAP, navodno, brzo izaći iz stečaja”.

Bonus video: