I "Pobjeda" ode iz Granda?

Radončić nije odgovarao na telefonske pozive, a nedostupan je bio i portparol DPS-a, pa javnost ostaje uskraćena za informaciju o čemu su dva prijatelja i biznismena razgovarala
86 pregleda 15 komentar(a)
Fahrudin Radončić, Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fahrudin Radončić, Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.06.2012. 09:38h

Sarajevski biznismen crnogorskog porijekla i vlasnik Avaza Fahrudin Radončić boravio je 9. juna u Podgorici, gdje se susreo sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem, saznaju "Vijesti" nezvanično.

Predstavnici Radončićevog Avaza trenutno pregovaraju sa crnogorskom Vladom o preuzimanju lista "Pobjeda", ali nije poznato da li je to bio povod jučerašnjeg susreta u poznatom kafeu Grand, ili pak političke konsultacije, s obzirom na to da je Radončić lider stranke Savez za bolju budućnost BiH i budući ministar sigurnosti.

Koliko su dogovori iz Granda "talični", pokazuje primjer KAP-a, čija je prodaja dogovorena upravo u tom lokalu 2005. godine.

Radončić nije odgovarao na telefonske pozive "Vijesti", a nedostupan je bio i portparol DPS-a, pa javnost ostaje uskraćena za informaciju o čemu su dva prijatelja i biznismena razgovarala.

Vlasnik Avaza prije nekoliko dana je najavio prodaju svog medija zbog političke karijere, ali ostaje nepoznato da li je o tome obavijestio Tendersku komisiju za privatizaciju Pobjede, na čijem je čelu ministar finansija Milorad Katnić. Iz Tenderske komisije "Vijestima" još nije stigao odgovor o tome kako će se najava prodaje Avaza odraziti na pregovarački proces.

Obnovljeni pregovori Tenderske komisije i Avaza počeli su proteklog ponedjeljka, a trebalo bi da budu nastavljeni tokom naredne sedmice.

Pregovori za "Pobjedu" su počeli u januaru ove godine. Sve bi, međutim, moglo da se oduži najavom da će Avaz, zbog političkog angažmana njegovog vlasnika, biti prodat.

Avaz je za 86 odsto državnih akcija prvo nudio euro, pa je poboljšao ponudu na 100.000 eura. Za investicije u štampariju 2,5 miliona, a za socijalni program 1,68 miliona. Za izgradnju stambeno-poslovnog objekta, koji bi izgradio na lokaciji gdje se sada nalazi "Pobjeda", nudi više od devet miliona eura.

Najveći problem u pregovorima su dugoročne kreditne obaveze "Pobjede" u iznosu od 6,47 miliona eura, bez kamata, koje bosanska kompanija neće da preuzme. Pošto je Vlada dala garancije za kredite, taj trošak bi, kao i mnogi drugi, pao na teret građana poreskih obveznika.

Pobjeda je 2011. završila minusom od 1,8 miliona eura, a za tri mjeseca ove godine, prema podacima koje je otkrio Avaz, ostvarila je gubitak od 670.000 eura. Ukupni gubitak preduzeća je 21,56 miliona, što je tri miliona više od procijenjene vrijednosti cijele kompanije.

Bonus video: