I rudarima Boksita otpremnine kao za KAP

U Rudnicima boksita proglašen je stečaj 19. novembra 2013, a stečajni postupak je pokrenula Crnogorska komercijalna banka
2 komentar(a)
radnici KAP-a i Boksita, Foto: Savo Prelević
radnici KAP-a i Boksita, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.05.2016. 05:44h

Predstavnik 127 bivših radnika, a sada penzionera Rudnika boksita Radivoje Knežević saopštio je „Vijestima“ da je dobio obavještenje od Vlade da je odlučila da radnici Rudnika boksita imaju potpuno ista prava na otpremnine, kao i radnici Kombinata aluminijuma.

“Vlada će uputiti predlog Skupštini da pod hitno u Zakon o otpremninama ravnopravno uvrsti penzionisane radnike Boksita“, naveo je Knežević.

U Rudnicima boksita proglašen je stečaj 19. novembra 2013, a stečajni postupak je pokrenula Crnogorska komercijalna banka.

Knežević je napomenuo da je 127 radnika Boksita ispunilo uslov za penzionisanje prema Zakonu koji je važio do jula 2015. za radnike u čijem preduzeću je pokrenut stečaj, a država je u njima imala akcionarski udio.

„Međutim, problem nastaje kada su u pitanju otpremnine penzionisanim radnicima. Naše kolege koje su ranije pošle u penziju ostvarili su otpremnine i do 26.000 eura“, dodao je Knežević.

Radnici KAP-a su pod istim uslovima stečaja pošli u penziju. Oni su u Skupštini Crne Gore dobili većinu glasova za Zakon o izmirenju obaveza koji je izglasan 16. jula prošle godine.

„Zakon u Skupštini za rudare čiji su predlagači bili poslanici Aleksandar Damjanović i Mladen Bojanić nije prošao za dva glasa, pošto DF nije prisustvovao radu Skupštine. Glasanje je održano krajem decembra 2015. godine“, dodao je Knežević.

On je naglasio da su KAP i Boksiti privatizovani od strane istog “strateškog partnera”, a doživljeli, na kraju, stečaj zbog finansijskih posljedica rukovođenja tog partnera.

„Logično je da imamo kao radnici jednaka prava na otpremnine, kao i radnici KAP-a. U svakoj zemlji zanimanje rudar je sveto zanimanje, pa je bilo normalno da je tako i u Crnoj Gori. Nije slučajan rudarski pozdrav “srećno“. Na zboru penzionisanih radnika jednoglasno smo odlučili da se pridružimo protestima u Podgorici penzionisanih radnika KAP-a. Naši penzioneri su izuzetno lošeg materijalnog stanja sa mizernim penzijama. Od 127 penzionisanih radnika oko 100 je u takvoj materijalnoj situaciji da teško mogu obezbijediti prevoz do Podgorice. Učestvovali smo sa radnicima KAP-a nekoliko dana na protestima, nijesmo bili odustali od protesta, ali smo ih zbog ovakve situacije na određeno vrijeme bili odložili“, naveo je Knežević.

Sumnjiv im ugovor za projekat zgrade zbog kojeg gube plac

Knežević je naveo da bivši radnici Boksita koji su na Birou rada, ili oni koji su u penziji, a nijesu riješili stambeno pitanje imaju još jedan veliki problem.

"To je priča za 'vjerovali ili ne'. Za rješavanje stambenih potreba ovih radnika bio je opredijeljen plac u Nikšiću površine preko 18.000 kvadrata. U vremenu ruskog gazdovanja potpisan je ugovor za projektovanje stambenih zgrada na tom placu. Projektant je iz Rožaja, a vrijednost tog projekta ugovorena je na cifru od 250.000 eura. Ništa nije urađeno što se tiče radova, ali su radnici zbog ovog ugovora već blizu gubitka placa. Kako je to moguće? Moguće je jer je projektant uspio da dobije sudski spor za dug, a sudski izvršitelji prodaju tu parcelu zbog neizmirenog duga. Prije utuženja projektantu je bilo uplaćeno 90.000 eura. Zbog projekta gradnje nikada izgrađenih stanova, kao i neisplaćenih potraživanja još dvojice radnika, treba da ostanemo i bez tog placa na atraktivnoj lokaciji. Predložio sam radnicima Boksita koji nemaju riješeno stambeno pitanje da taj slučaj predaju Specijalnom tužilaštvu jer sam siguran da ima osnova za postupanje“, kazao je Knežević.

Bonus video: