Iduće sedmice o Jugopetrolovom Como sistemu

Tokom proteklih dana inspekcija je kontrolisala benzinske pumpe iz Jugopetrolovog Como sistema prodaje goriva
534 pregleda 0 komentar(a)
Pumpa Jugopetrol, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pumpa Jugopetrol, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.08.2012. 14:41h

Glavni tržišni inspektor u Crnoj Gori Rada Marković potvrdila je juče “Vijestima” da su proteklih dana kontrolisali benzinske pumpe iz Jugopetrolovog Como sistema prodaje goriva.

Marković je najavila da će konačan izvještaj o tome biti poznat sredinom naredne sedmice.

"Obišli smo benzinske pumpe po Crnoj Gori. Sada treba uraditi izvještaj. U vezi s tom temom, javite se iduće sedmice”, rekla je juče “Vijestima” inspektorka Marković.

Ona nije mogla da otkriva detalje dok izvještaj ne bude sačinjen.

“Vijesti” su objavile izvode iz prekjučerašnje urgencije koju je Unija slobodnih sindikata Crne Gore uputila glavnom tržišnom inspektoru.

Tim zahtjevom traže od Markovića da se hitno bavi „diskriminatornom situacijom“ u kojoj su se našli zaposleni i vlasnici firmi koje upravljaju Jugopetrolovim pumpama po tzv. COMO sistemu. Zahtijevano je da Tržišna inspekcija detaljno ispita kvalitet goriva, koji glavni dobavljač na domaćem tržištu isporučuje posredstvom dugi niz godina nečišćenih instalacija i 12 glavnih rezervoara u Baru.

Koliko su prljavi rezervoari goriva i kakav je kvalitet >>>

Unija slobodnih sindikata posebno traži od inspekcije da pristupi ocjeni zaključenih „ugovora o poslovnoj aktivnosti“ Jugopetrola sa firmama koje vode prodaju goriva u Como sistemu kotorske kompanije. Ti ugovori su, tvrde iz ove radničke organizacije, suprotni važećim odredbama Zakona o zaštiti konkurencije.

Uprava Jugopetrola je sredinom 2009. godine sa poslovođama većine svojih pumpi sklopila Ugovor o poslovnoj saradnji, takozvani Como sistem, po kojem su oni osnovali posebne privatne firme koje su preuzele upravljanje pumpama i zaposlene, a dobijaju proviziju od prodaje goriva.

Međutim, plate radnicima na benzinskim pumpama su sada, kako tvrde zaposleni, duplo manje zbog čega gube oni, ali i država u naplati poreza i doprinosa.

Radnici su saopštili da su se žalili nadležnim inspekcijama, ali ozbiljnije reakcije države za sada nije bilo.

Sadašnje i bivše poslovođe (privatnici) Jugopetrolovih benzinskih pumpi se žale i na diskriminaciju koju, kako tvrde, prema njima vrši poslovodstvo kotorske naftne kompanije koju je grčki Helenik petroleum privatizovao prije deceniju.

Bonus video: