Igranje milionima, a niko nije kriv: Naknadni radovi na auto-putu već prešli 80 miliona

Iz Vlade prije samo par mjeseci obećali da će sve biti završeno u okviru ove sume, ostalo još nekoliko poslova
5499 pregleda 20 komentar(a)
Premijer Marković i ministar Nurković, Foto: Zoran Đurić
Premijer Marković i ministar Nurković, Foto: Zoran Đurić

Naknadni radovi na dionici auto-puta već su, za samo tri stavke, prešli 80 miliona eura iako su iz Vlade prije samo par mjeseci obećavali da će sve “zaboravljeno” biti izgrađeno u okviru te sume, koja predstavlja 10 odsto vrijednosti iz prvog ugovora.

Vlada je preksinoć usvojila novi aneks ugovora sa kineskim izvođačem CRBC da vodovodnu mrežu izgradi za 14,2 miliona eura. Prethodno je sa istim izvođačem ugovorena gradnja prve faze petlje Smokovac od 30,5 miliona eura, kao i sa Monteputom da elektromrežu izgradi za 38,2 miliona. Tako da sadašnja dodatna cifra za “naknadne i nepredviđene radove” iznosi 82,9 miliona eura. Ostale je do se dogovori izagradnja prilaznih puteva na ostalim petljama, rekonstrukcija i proširenje puta Mateševo - Kolašin, a moguće i još neki radovi na petlji Smokovac. Ovi preostali radovi mogli bi koštati još oko 30-tak miliona.

Time će ova dionica umjesto prije pet godina najavljenih 809 miliona, koštati 920 do 930 miliona eura. Sa kamatamo i kursnim razlikama konačna cijena 42,5 kilometara biće oko 1,3 milijarde.

Problem sa ovom dionicom auto-puta nastali su zbog loše pripremljenosti projekat, što je već prve godine tvrdio CRBC a sada to priznaje i Vlada jer je aneksom odustala da od izvođača naplati penale za kašnjenje od 17 mjeseci jer je njovi rok pomjeren sa 10. maja 2019. na 30. septembar 2020. godine.

Bonus video: