Imovina "Galenike" procijenjena na 5,8 miliona eura

Računi preduzeća su prethodnih šest godina bili u blokadi, a radnicima, kojih ima 44, zarade nijesu isplaćivane od 15. maja 2018. godine
957 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Perišić, Foto: Zoran Đurić
Veselin Perišić, Foto: Zoran Đurić

Imovina fabrike ljekova "Galenika", u kojoj je Privredni sud početkom jula otvorio stečajni postupak, procijenjena je na 5,8 miliona eura, dok su obaveze kompanije znatno veće - 9,2 miliona eura.

To je na prvom sastanku povjerilaca preduzeća "Galenika", u kojoj država Crna Gora posjeduje 25 odsto vlasništva, saopštio stečajni upravnik Veselin Perišić.

On je konstatovao da nije formiran odbor stečajnih povjerilaca, od kojih se najviše duguje Poreskoj upravi na ime poreza i doprinosa u iznosu od 2,5 miliona eura, potom prema povjeriocu "Heta Asset Resolution" (dugovi bivše "Hypo Alpe Adria" banke) iznosi 2,1 milion eura, na ime neto zarada prema zaposlenima duguju 330.00 eura i prema dobavljačima u iznosu od 4,1 milion eura.

Perišić je konstatovao da je Poreska uprava, koja je i podnijela zahtjev za stečajem, najveći neobezbijeđeni povjerilac fabrike "Galenika".

Računi preduzeća su prethodnih šest godina bili u blokadi, a radnicima, kojih ima 44, zarade nijesu isplaćivane od 15. maja 2018. godine.

"Prvi put vidim da je preduzeće šest godina u blokadi i da se tek nakon tog perioda uvodi stečaj", kazao je Perišić.

Zastupnica Poreske uprave Anka Medojević kazala je da je riječ o kompaniji, u kojoj vlasnički udio ima država, i da su proteklih godina potpisivali više ugovora o plaćanju duga, ali da bi uvijek nakon nekog vremena dužnik prestao da plaća.

Stečajni sudija Blažo Jovanić zakazao je za 16. septembar ročište za ispitivanje potraživanja.

Bonus video: