Imovinom Vračara plaćeni dugovi Pantomarketa i Plus komerca

Atraktivan milionski vrijedan plac od 1.594 kvadrata u centru Tivta odmah iza prve linije objekata na gradskoj rivi Pine, bio je do 2010. u vlasništvu Opštine Tivat koja ga je volšebno izgubila u sudskom sporu sa C-Vračarem kojim je gazdovao hercegnovski biznismen Panto Vučurović
362 pregleda 1 komentar(a)
C-Vračar, Foto: Siniša Luković
C-Vračar, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.11.2015. 20:16h

Sudbina bivšeg opštinskog placa u centru Tivta, na kojem je u završnoj fazi izgradnje luksuzna stambeno-poslovna zgrada tivatske kompanije Dana Komerc, dodatno se komplikuje jer je pred Privrednim sudom u Podgorici u toku postupak koji su pokrenuli manjinski akcionari nekadašnjeg trgovačkog preduzeća C-Vračar iz Herceg Novog, tražeći da se poništi aranžman koji je poslovodstvo te firme sklopilo sa Dana Komercom.

U tužbi koju je, u ime Marije Novaković iz Herceg Novog, Privrednom sudu u Podgorici 22. juna podnijela avokatica Mirjana Milanović iz Beograda, traži se proglašenje ništavnim ugovora o zajedničkoj izgradnji novog objekta na toj lokaciji i kasnijem prebijanju međusobnih obaveza kroz međusobno ustupanje prostora u tom objektu, koje su uradile kompanije C-Vračar i Škorpion iz Herceg Novog i Dana Komerc iz Tivta.

"Ugovor o zajedničkoj gradnji zaključen između C- Vračara i Dana Komerca od 21. februara 2011, predstavlja apsolutno ništavan pravni posao jer u svojoj sadržini prikriva drugi pravni posao, to jest razrješenje dužničko-povjerilačkih odnosa između povjerioca Kovinić Company iz Tivta (povezanog pravnog lica sa Dana Komercom) i dužnika Pantomarket iz Herceg Novog (povezanog pravnog lica sa C-Vračarem), što ga čini nedozvoljenim pravnim poslom, koji je u suprotnosti sa propisima, javnim poretkom i moralom društva“, kaže se u tužbi akvokatice Milanović.

Navodi se da je Odbor direktora C- Vračara protivno zakonu, jer nije imao odluku Skuštine akcionara, odlučio da uđe u posao sa Dana Komercom i prenese tivatskoj firmi u vlasništvo plac koji vrijedi najmanje 797 hiljada eura.

Pritom je, prema navodima iz tužbe, izvršni direktor C- Vračara Budimir Katurić, sklapajući ovaj ugovor 2011, izašao van ovlašćenja koje mu je tako manjkavom odlukom dao Bord direktora, te je sa Dana Komercom ugovorio da C-Vračaru u zamjenu za zemljište, pripadne 25 odsto površine novosagrađenog objekta.

„Valja ukazati da je u konkretnom slučaju, s obzirom na mikro lokaciju zemljišta, pripadajući dio nakon izgradnje objekta u skladu sa tržišnim uslovcima, kada bi ugovor bio na pravno valjan način zaključen, morao biti znatno veći, najmanje 35-45 odsto jer je opšte poznata činjenica da se radi o najatraktivnijoj lokaciji u Crnoj Gori koja se nalazi 50 metara od morske obale i glavnog ulaza u marinu Porto Montenegro u Tivtu.... To znači da je ulog u zajedničku izgradnju C- Vračara , veći od potrebnog finansijskog uloga u gradnju Dana Komerca, pa je očigledno kakvu su štetu manjinski akcionari pretrpjeli“, navodi se u tužbi uz napomenu da to „ukazuje na suprotnost sadržine tog ugovora sa javnim poretkom i moralom društva“.

U nastavku tužbe stoji da je „C-Vračar“ potom dobijenih 25 odsto prostora u novoj zgradi Dana Komerca prepisao na firmu Škorpion, kako bi na taj način prebili dio dugovaranja Pantomarketa i druge kompanije Panta Vučurevića, nikšićkog Plus komerca, prema Škorpionu.

Pritom su manjinski akcionari C- Vračara pretrpjeli dodatnu štetu zbog koje traže da Privredni sud poništi ugovore između njihove kompanije i Dana Komerca, odnosno Škorpiona.

„Vijesti“ su tužbu i ostale materijale sa njom vezane dobile na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od Uprave za nekretnine koja je upisala teret sudskog spora na nekretnine što su formalno sada u svojini Dana Komerca.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, nije odgovorio na pitanja "Vijesti" u vezi sa ovim sporom.

Plac postao vlasništvo C- Vračara iako mu ga Opština nije dala

Atraktivan milionski vrijedan plac od 1.594 kvadrata u centru Tivta odmah iza prve linije objekata na gradskoj rivi Pine, bio je do 2010. u vlasništvu Opštine Tivat koja ga je volšebno izgubila u sudskom sporu sa C-Vračarem kojim je gazdovao hercegnovski biznismen Panto Vučurović.

Opština je bez placa koji je u njenoj svojini bio od početka šezdesetih ostala iako ga nikada nije prodala niti poklonila C-Vračaru, već je toj firmi čije je sjedište tada bilo u Beogradu, plac ustupila na korišćenje početkom šezdesetih, radi „postavljanja montažne samoposluge tip-500“.

Iako je ostala bez te imovine, Opština Tivat je 2013. isplatila nadoknadu od skoro 380 eura nasljednicima dijela privatnih vlasnika od kojih je plac nacionalizovan prije pola vijeka.

U međuvremenu, i pored toga što nije bio upisan kao vlasnik te nekretnine, C-Vračar je u novembru 2009. zaključio ugovor o prodaji tog placa za milion eura firmi CTH Team iz Podgorice, povezanoj sa Milošem Marovićem, ali taj posao nije realizovan jer kupac nije uplatio ugovorenu cijenu. C-Vračar se potom okrenuo tivatskoj firmi Dana komerc sa kojom je sklopio ugovor o zajedničkoj gradnji poslovno-stambene zgrade na toj lokaciji.

Bonus video: