Indeks prosperiteta Legatum instituta: Crna Gora na 58. mjestu

Po kvalitetu ekonomije Crna Gora je na 96 mjestu, a kao i u regionu, društveni kapital je nizak
85 pregleda 2 komentar(a)
Crna Gora, Foto: Shutterstock
Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2016. 20:41h

Crna Gora je, prema prosperitetnosti koju ocjenjuje britanski Legatum institut, zauzela 58. mjesto na listi od 149 država, dok je najprosperitetnija zemlja svijeta ove godine Novi Zeland.

Legatum institut prosperitet ocjenjuje na osnovu ekonomskog kvaliteta, poslovnog okruženja, upravljanja državom, obrazovanja, zdravstva, bezbjednosti, lične slobode, društvenog kapitala i prirodne sredine.

U izvještaju se navodi da je najznačajniji progres Crna Gora ostvarila u poslovnom okruženju gdje je napredovala 39 mjesta i zauzela 52. poziciju. Međutim, kako se dodaje, napredak nije zabilježen u kvalitetu ekonomije.

“Siromaštvo, posebno u ruralnim područjima, i dalje izaziva zabrinutost. Važno je da Crna Gora ulaže u obrazovanje ne samo da se poveća zaposlenost, nego i da osiguralo da njena radna snaga učestvuje u ekonomiji zansovanoj na znanju”, navodi se u izvještaju.

Po kvalitetu ekonomije Crna Gora je na 96 mjestu, a kao i u regionu, društveni kapital je nizak.

Prema društvenom kapitalu država je na 117. mjestu, a prirodnoj sredini na 125. mjestu.

Najbolju ocjenu Crna Gora je dobila u kategoriji bezbjednosti, po čemu je na 35. mjestu na listi. U kategorijama obrazovanje i zdravlje zauzela je 52. odnosno 69. mjesto, u upravljanju državom 59, a po ličnim slobodama 54.

Od zemalja regiona, Hrvatska je na 43. mjestu, Makedonija na 53, Srbija na 66, a Bosna i Hercegovina nije uzeta u obzir.

Prema izvještaju, deset najprosperitetnijih zemalja svijeta su, osim Novog Zelanda, Norveška, Finska, Švajcarska, Kanada, Australija, Holandija, Švedska, Danska i Velika Britanija.

Bonus video: