Inicijativa Vujanovića: Tjera Uniju slobodnih sindikata da opet skuplja potpise

Vujanovićev sindikat traži da USS pred komisijom Ministarstva prebroji svoje članove jer su oni njega optužili da nema članove
81 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2014. 19:51h

Udruženi sindikat državnih institucija Crne Gore, čiji je predsjednik Veselin Vujanović, podnijeli su zahtjev Ministarstvu rada i socijalnog staranja za preispitivanje reprezentativnosti Unije slobodnih sindikata.

USS je reprezentativnost utvrđena u decembru 2010. godine. Ona znači da imaju broj članova koji je veći od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori, čime dobijaju pravo na kolektivno pregovoranje i članstvo u državnim institucijama koje se bave radničkim pravima.

Preispitivanje reprezentativnosti znači da ta sindikalna organizacije pred komisijom Ministarstva mora da pokaže nova potpisana dokumenta svojih članova što je veliki posao. Ukoliko se reprezentativnost ne utvrdi, odnosno ukoliko broj članova bude manji, taj sindikat gubi prava koja je do sada imao na osnovu reprezentativnosti. Vujanović je kazao da je zahtjev podnio jer na to ima pravo kao registrovani sindikat na državnom nivou ali i zbog optužbi iz USS-a da njegov sindikat nema članova.

“Ako oni nas kritikuju, onda i mi želimo da vidimo da li oni imaju tih 17 hiljada članova. Zahtjev smo podnijeli 19. juna i još nismo dobili odgovor od Ministarstva o imenovanju komisije za reprezentativnost i imenovanju našeg predstavnika”, kazao je Vujanović.

U Uniji, čiji je generalni sekretar Srđa Keković, tvrde da Vujanović “nema pravo da dijeli lekcije”, te da je i kao pojedinac i kao “sindikalac ” zadnja osoba koja može da postavi pitanje reprezentativnosti USS.

Iz te radničke asocijacije tvrde da se Vujanović dokazao kao “sindikalac” u Savezu sindikata Crne Gore (SSCG) gdje je kao generalni sekretar “otišao sa iznuđenom ostavkom zbog krivične prijave njegovih kolega protiv njega”.

“Zaposleni u SSCG su više puta govorili o krivičnoj prijavi od 200 strana koju su podnijeli protiv Vujanovića i pod tim pritiscima je bio primoran da podnese ostavku. Kao nagradu za to što je radio u periodu koji je tome prethodio, mimo onoga što piše u krivičnoj prijavi, Vujanović je zapošljen u Fondu rada prije nego što je usvojena sistematizacija radnih mjesta i kada je Fond bio u osnivanju”, saopšteno je iz USS.

Oni su kazali i da je prije nego što je ozvaničio sindikat dobio prostorije na trgu Vektre. “Otkud mu novac za to? Neka kaže ko mu plaća te prostorije, a USS neka više ne dira”, poručili su iz USS.

Osveta zbog izbacivanja?

Vujanovića je odnedavno na mjestu člana Savjeta Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore zamijenio predstavnik USS Vladimir Pavićević, kao predstavnik reprezentativnog sindikata.

Ministar finansija Radoje Žugić je pokušao Vujanovića da uključi u aktuelne pregovore o povećanju zarada u javnom sektoru, ali je on ipak isključen nakon insistiranja reprezentativnih sindikata (SSCG i USS) i to u Uniji slobodnih sindikata vide kao mogući razlozi zbog kojih Vujanović pokušava da im ospori reprezentativnost.

Inicijativa pogrešno napisana

Koliko Vujanović zna o sindikalizmu, kako tvrde u USS-u, najbolje govori “nebulozna inicijativa o preispitivanju reprezentativnosti i njen sadržaj”.

“Čak nije ni zakon pročitao, a da je to uradio znao bi kako se ta inicijativa piše i šta treba da sadrži”, saopšteno je iz USS. Zakon o utvrđivanju reprezentativnosti sindikata predviđa da preispitivanje statusa sindikata registrovanog na nacionalnom nivou može pokrenuti samo sindikat koji je na isti način upisan u registar Ministarstva rada, ali tek nakon što isteknu četiri godine od utvrđivanja reprezentativnosti. Zahtjev, odnosno inicijativa moraju da sadrže naziv sindikata, razloge zbog kojih se zahtijeva preispitivanje utvrđene reprezentativnosti i dokaze koji na to ukazuju. Vujanović je, kako tvrde u USS-u, 19. juna Ministarstvu dostavio inicijativu od jedne rečenice u kojoj se traži preispitivanje reprezentativnosti USS.

Galerija

Bonus video: