Inspekcija nije nadležna za Mićunovića i Grbovića

Po prijavi da je Lutrija utajila 1,6 miliona eura, Inspekcija prvo stavila postupak u mirovanje, pa se proglasila nenadležnom
197 pregleda 14 komentar(a)
Sava Grbović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sava Grbović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.11.2016. 18:52h

Inspekcija za igre na sreću odbila je da na zahtjev Ministarstva finansija obavi kontrolu Lutrije Crne Gore zbog moguće utaje 1,6 miliona eura za koncesionu naknadu.

Inspekcija se zaključkom od 20. oktobra proglasila nenadležnim za postupak.

U obrazloženju zbog čega su nenadležni za kontrolu firme koju kontrolišu biznismeni Sava Džigi Grbović i Branislav Mićunović, navedeno je da u ugovoru o produženju koncesije za lutrijske igre Lutriji iz 2010. godine piše “Sve eventualne sporove i nesporazume koji bi mogli nastati iz osnova ovog ugovora ili povodom njegove implementacije, ugovorene strane će pokušati riješiti sporazumno. Ako ugovarači ne postignu sporazumno rješenje u roku od 15 dana od prijema pismenog obavještenja o sporu, za njegovo rješenje utvrđuje se mjesna nadležnost stvarno nadležnog suda u Podgorici”.

Navode da je Vlada ovim ugovorom utvrdila mehanizme za rješavanje eventualnih sporova i da oni nisu nadležni .

U svakom ugovoru koji Uprava za igre na sreću potpisuje sa koncesionarima postoji tipska rečenica da će eventualne sporove rješavati nadležan sud, a jedino se u slučaju Lutrije pominje rok od 15 dana.

Ovakvi članovi ugovora se odnose na sporove koji mogu proisteći iz ugovora, međutim Zakonom o igrama na sreću su definisani iznosi plaćanja koncesionih naknada. U Zakonu piše da nadzor nad sprovođenjem zakona i propisa donijetih na osnovu njega vrši nadležna inspekcija.

Ukoliko bi inspekcija ovakve članove ugovora kod drugih priređivača tumačila na isti način, ne bi mogla nikoga da kontroliše.

Ovo je inspekciji drugi put da izbjegava kontrolu Lutrije. U prethodnom slučaju 30. maja je stavila u mirovanje postupak kontrole moguće poreske utaje pozivajući se da nije dobila dodatno tumačenje Ministarstva finansija i Centralne banke. Novi ministar finansija Raško Konjević je 28. jula poništio rješenje o obustavljanju postupka i naložio kontrolu ove kompanije, a inspekciji je trebalo skoro tri mjeseca da se proglasi nenadležnom.

Bivši direktor Uprave za igre na sreću Ilija Vukčević je prijavu protiv Lutrije zbog sumnjivog obračuna varijabilnog dijela koncesione naknade i moguće utaje od 1,6 miliona eura za pet godina podnio 3. februara ove godine.

Nakon toga 30. maja inspekcija donosi rješenje kako ne znaju kako da primijene dio Zakona o igrama na sreću koji se odnosi na lutrijske igre. Taj zakon je donesen 2004. godine, što znači da inspekcija za igre na sreću proteklih 12 godina nije ni kontrolisala obračun koncesija Lutrije Crne Gore.

U obrazloženju tog rješenja je navedeno da su se 2. marta obratili Ministarstvu finansija da traže mišljenje u vezi postupanja u ovom sporu, a kako ga nisu dobili slali su urgencije 13. i 25. aprila (periodi kada je ministar bio Radoje Žugić), ali ni na njih nisu dobili odgovor.

Ne čekajući mišljenje novog ministra, koji je u međuvremenu izabran, inspekcija 30. maja donosi zaključak o mirovanju postupka. Na ovo rješenje žalila se Lutrija tražeći da se odbaci prijava Uprave za igre na sreću.

Konjević međutim donosi rješenje kojim poništava zaključak Inspekcije o mirovanju i nalaže novu kontrolu Lutrije. U obrazloženju je navedeno da je Inspekcija postupila suprotno Zakonu o upravnom postupku, kao i da ne postoje nedorečenosti propisa, pravne praznine i prethodno pitanje zbog kojeg Inspekcija ne bi mogla završiti postupak.

Tražili i kurs dinara iz 2011. kao razlog za prekid postupka

Kao razlog za prekidanja postupka kontrole Lutrije iz maja, osim nedobijanja mišljenja Ministarstva finansija, navedeno je i to što Inspekcija nije dobila tražene podatke od Centralne banke u vezi ovog slučaju.

Uprava za inspekcijske poslove je 4. maja od Centralne banke tražila da im “utvrdi protivvrijednost eura u odnosu na dinar po kursu u 2011. godini”. I Ministarstvu finansija ostalo je nejasno zbog čega je tražen ovaj podatak i kako on može uticati na postupak, kada je euro zvanično sredstvo plaćanja u Crnoj Gori od 2002. godine.

Upravo ovaj zahtjev upućen CBCG bio je jedan od razloga da Lutrija Crne Gore uloži žalbu i traži da se cijeli postupak okonča odbijanjem prijave jer je dokaz dodatnog banalizovanja postupka protiv njih.

Bonus video: