Inspekcija rada: Znaćemo dogodine da li sada krše zakon

Uprava firme “preraspodijelila radno vrijeme” po kojem radnici rade dnevno i po 12 sati bez naknade za prekovremeni rad
295 pregleda 2 komentar(a)
radnici Crnagoraputa, Foto: Luka Zeković
radnici Crnagoraputa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.08.2016. 16:21h

Tek po isteku tekuće godine biće moguće utvrditi da li je preraspodjela radnog vremena u Crnagoraputu vršena tako da ukupno radno vrijeme zaposlenog u prosjeku ne bude duže od punog radnog vremena u toku godine, saopšteno „Vijestima“ iz Inspekcije rada.

Uprava ove kompanije je donijela odluku o “preraspodjeli radnog vremena” po kojoj radnici rade dnevno i po 12 sati bez naknade za prekovremeni rad.

„Inspekcija rada ne može uticati na odluku poslodavca o uvođenju preraspodjele radnog vremena, jer je to diskreciono pravo poslodavca, niti cijeniti opravdanost uvođenja takvog rada”, saopšteno je „Vijestima“ iz Inspekcije rada u odgovoru na pitanja vezana za sudbinu radnika Crnagoraputa koji su, čudnim odlukama, prinuđeni da od 17. juna ove godine, kako tvrde iz sindikalne orgaizaije, rade i po 12 časova dnevno, bez plaćenog prekovremenog rada.

I ministar rada Boris Marić je apelovao na državu i Inspekciju rada da se hitno pozabavi ovim problemom budući da je slična praksa odavno odomaćena u privatnom sektoru. Sve to je bio razlog da “Vijesti” traže odgovore od glavne inspektorke rada Angeline Međedović šta će preduzeti Inspekcija rada.

Iz PR Službe Uprave za inspekcijske poslove je odgovoreno da je “Inspekcija rada reagovala i ukazala na otklanjanje nepravilnosti samo u granicama zakonskog određenja ovog radno-pravnog instituta (koje je tretirano samo kroz jedan član-54 ZOR), ali će i dalje preduzimati sve mjere u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima, iako će tek nakon isteka godine znati da li je preraspodjela radnog vremena vršena u skladu sa zakonom.

“Svakako, prekobrojni časovi rada bi se morali platiti kao prekovremeni rad”, napomenuli su iz Inspekcije rada.

Sindikat i radnici Crnagoraputa su javnosti skrenuli pažnju da im je nejasno posljednje rješenje koje je u vezi njihovog problema donijela inspektorka rada.

Iz ove institucije “Vijestima” su saopštili da je Inspekcija rada u junu 2016. godine vršila inspekcijski nadzor po inicijativi predsjednika sindikalne organizacije Crnagoraputa iz maja 2016. godine, a u vezi sa tri odluke poslodavca o raspodjeli i načinu obračuna radnog vremena i odluke o pripravnosti, sve od 22. 04. 2016. godine.

„Utvrđeno je da su Odlukom o preraspodjeli i načinu obračuna radnog vremena obuhvaćeni časovi rada tokom radne sedmice koji se smatraju preraspodjelom radnog vremena, časovi koji se neće smatrati preraspodjelom, ali i časovi rada u radnoj sedmici koji će se obračunavati kao prekovremeni časovi (o čemu se moraju donositi posebne odluke i obavještavati Inspekcija rada), što ovu odluku čini kontradiktornom u pojedinim tačkama, odnosno manjkavom i konfuznom“, naveli su dalje iz Inspekcije rada.

Imajući u vidu odredbu čl.54 Zakona o radu, nesporno je, kako dalje napominju iz Inspekcije, „da je preraspodjela radnog vremena zakonom dozvoljena, uz ograničenje da radno vrijeme u prosjeku ne bude duže od punog radnog vremena u toku godine“.

To kako su objasnili iz ovog državnog organa znači „da zaposleni u određenom vremenskom periodu mogu raditi duže od punog radnog vremena, a u nekom drugom periodu tokom kalendarske godine kraće, uz odgovarajuću odluku poslodavca“.

„Takođe, treba istaći da se zaposlenima koji rade u preraspodjeli radnog vremena mora obezbijediti pravo na korišćenje odmora u toku dnevnog rada (pauza), pravo na odmor između dva uzastopna radna dana u trajanju od najmanje 12 časova neprekidno, kao i pravo na korišćenje sedmičnog odmora“, saopštili su iz Inspekcije rada.

Marković : Primijenite kodeks Štrabaga iz Austrije

Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala, čiji je član Sindikat Crnagoraputa, upozorio je juče na zloupotrebe i manipulacije poslovodstva u ovoj kompaniji u vezi sa preraspodjelom radnog vremena i konstantnim i nezakonitim prtiscima na Sindikalnu organizaciju te firme.

“Najbolji pokazatelj svih dešavanja u Crnagoraputu u režiji Strabaga, kao većinskog vlasnika, pokazuju se u velikom broju sporova koji su menadžeri izazvali svojim nezakonitim postupanjem i to je dovelo do velikog broja presuda u korist zaposlenih. Izgleda da se i danas zaposleni u Crnoj Gori moraju izboriti za tri osmice što su radnici Čikaga davno ostvarili (1886). Donošenje odluke o preraspodjeli radnog vremena gdje nije definisano koliko će trajati, kako će se plaćati i prije svega ne vodeći računa o psiho-fizičkoj izdržljivosti zaposlenih je neshvatljiv odnos prema radnicima”, navedeno je u saopštenju.

Oni navode da nažalost, inspekcija rada ne radi efekasno i ne primjenjuje zakon kako on doslovce definiše preraspodjelu radnog vremena, i time, kako tvrde, daju prostor poslovodstvu da svojim odlukama unose sadržinu koja u zakonu ne stoji.

“Poslovodstvo pokušava i zamjenom teza, te mešetarenjem među zaposlenima, sve probleme koji su oni izazvali prebaciti na Sindikalnu organizaciju čime se šalje pogrešna slika u javnost. Sindikat građevinarsta i I.G.M. u potpunosti podržava rad Sindikalne organizacije koji je isključivo u interesu zaposlenih, a poslovodstvu Strabaga preporučujemo da primijeni samo dio Etičkog kodeksa koji primjenjuju na svoje radnike zaposlene u Austriji, i situacija bi bila veoma drugačija”, navedeno je u saopštenju predsjednika ovog granskog sindikata Nenada Markovića.

Klizno radno vrijeme bilo je nezakonito

Za razliku od kategorije prekovremenog rada, gdje je utvrđeno ograničenje ovakvog rada na nedjeljnom nivou od najviše 10 časova, iz Inspekcije rada su objasnili da, „kod preraspodjele radnog vremena takvog ograničenja nema, osim prethodno navedenih ograničenja časova rada na godišnjem nivou i u pogledu prava na navedene odmore“.

„Takođe, prilikom inspekcijskog nadzora izvršen je uvid i u ostale odluke poslodavca i utvrđeno da sadrže klizno radno vrijeme koje Zakon o radu ne poznaje i pauzu u toku radnog vremena u trajanju kraćem od zakonom propisanog. Što se tiče Odluke o pripravnosti, utvrđeno je da je ona donijeta na osnovu odredbi Granskog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala“, dodali su iz Inspekcije.

Prva odluka poslovodstva Crnagoraputa iz aprila ove godine koja je predviđala klizno radno vrijeme je, u međuvremenu, poništena.

Bonus video: