Inspekcija: Zaposleni u Tosčeliku nijesu podnosili inicijativu za inspekcijski nadzor

U vezi sa nesrećama na radu koje su se proteklih godina događale u Tosčeliku, Inspekcija rada za oblast zaštite na radu uradila je uviđaje o čemu su sačinjeni zapisnici o utvrđenim nepravilnostima koji su proslijeđeni nadležnim sudskim organima na dalji postupak
61 pregleda 1 komentar(a)
Toščelik Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.02.2015. 21:18h

Zaposleni u kompaniji Tosčelik Nikšić nijesu Inspekciji rada podnosili inicijativu za obavljanje inspekcijskog nadzora po pitanju radnih odnosa i zaštite na radu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove je saopšteno agenciji Mina-business da je i pored toga, u sklopu njenih redovnih aktivnosti, u toku prošle godine napravljen inspekcijski nadzor kod tog poslodavca.

"Međutim, kako je poslodavac radio na rekonstrukciji postojećih proizvodnih kapaciteta, ukazano mu je koje su njegove dalje obaveze u dijelu zaštite na radu", rekli su iz Uprave odgovarajući na pitanje da li su inspektori kontrolisali kompaniju, s obzirom na česte povrede radnika.

U vezi sa nesrećama na radu koje su se proteklih godina događale u Tosčeliku, Inspekcija rada za oblast zaštite na radu uradila je uviđaje o čemu su sačinjeni zapisnici o utvrđenim nepravilnostima koji su proslijeđeni nadležnim sudskim organima na dalji postupak.

Radnik Željezare Tosčelik, Milun Todorović, koji je obavljao poslove na postrojenju hidraulične prese, teško je povrijeđen danas na radnom mjestu u pogonu Kovačnica.

"Prilikom ispravljanja čelične šipke došlo je do njenog loma, a odlomljeni dio udario je Todorovića i nanio mu teške tjelesne povrede u predjelu nogu, tačnije frakture potkoljenica", rekli su iz Uprave.

U toku je, kako se dodaje, uviđaj i prikupljanje relevantnih činjenica o toj nesreći.

U Željezari je u prethodne tri godine povrijeđeno nekoliko radnika, a dvojica su poginula.

Predstavnici Izvršnog odbora Sindikata Tosčelika pozvali su ranije državne institucije da zaštite radnike te kompanije, kako ne bi bili primorani da preduzmu radikalne mjere u cilju zaštite svojih ljudskih prava i ličnog dostojanstva.

Oni tvrde da se radnici primoravaju da rade i po 16 sati dnevno u Čeličani, na najtežim radnim mjestima, mimo svih zakona koji važe u Crnoj Gori.

Bonus video: