Inspektori u primorskim opštinama obavili oko 1.400 kontrola

„Inspekcijski nadzor je i dalje posebno fokusiran na kupališta, u pogledu ispunjenosti minimalno-tehničkih uslova, spasilačke službe, postavljanja uređaja i opreme, izdavanja fiskalnih računa za usluge plažnog mobilijara, oslobođenog dijela kupališta, zatim na zaštitu ekonomskih interesa potrošača i kontrolu svih vrsta usluga, kao i promet hrane..“
0 komentar(a)
plaža, Foto: Vijesti online
plaža, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 04.08.2015. 13:45h

Inspektori su prošle sedmice, u pojačanom inspekcijskom nadzoru u svim primorskim opštinama, obavili oko 1,38 hiljada kontrola u kojima je utvrđeno 713 nepravilnosti.

Za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u 280 slučajeva izrečena je mjera ukazivanja subjektima nadzora. U 214 slučajeva donijeto je rješenje o otklanjanju nepravilnosti, a u 80 slučajeva rješenje o zabrani rada.

Utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosille na neposjedovanje ili nepotpune deklaracije na namirnicama, neizdavanje računa, neisticanje obavještenja o pravu potrošača na reklamaciju i nepropisano vođenje evidencije o nabavci i prodaji robe i pružanju trgovinskih usluga, sanitarno-higijenske nedostatke u većim objektima. Nepravilnosti su se odnosile i na neposjedovanje sanitarnih knjižica subjekata u poslovanju sa hranom, robu sa isteklim rokom trajanja i postavljanje privremenih objekata bez prethodno pribavljenog odobrenja – rješenja od Morskog dobra.

„U prethodnom periodu aktivnosti su bile usmjerene na nadzor objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra, kao i izdavanje fiskalnih računa, utvrđivanje porijekla robe, zapošljavanje i dr, na nadzor kupališta u pogledu ispunjenosti minimalno-tehničkih uslova, spasilačke službe, postavljanja uređaja i opreme, izdavanja fiskalnih računa za usluge plažnog mobilijara, oslobođenog dijela kupališta, kao i na nadzor pružanja usluga raftinga na Tari“, navedeno je u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

U pomenutom periodu, odnosno od 23. do 30. jula, Uprava za inspekcijske posove sprovodila je zajedničke aktivnosti sa Komunalnom policijom i Upravom policije.

U narednom periodu, kako je najavljeno, inspekcijski nadzor će biti usmjeren na šetališta u cilju suzbijanja pojave sive ekonomije.

Kontrolisaće se pripremanje i usluživanje hrane u privremenim ugostiteljskim objektima, trgovinski objekti, plaže i plažni barovi.

Bonus video: