Inspektori u Vektri Nord zbog dugova

„Za 2012. i 2013. godinu duguju nam 20 zarada. Ni eura nijesmo primili od septembra prošle godine. Zbog duga je struja u fabrici bila isključena tokom decembra"
51 pregleda 9 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.01.2015. 10:21h

Vektra Nord je dio poljuljane imperije biznismena Dragana Brkovića čiji se dugovi procjenjuju na 200 miliona eura. Tri njegove kompanije su u stečaju, dvije u reorganizaciji nakon stečaja, a za još dvije je u toku sudski spor za uvođenje stečaja.

Vektra Norda nastala je nakon što je Vektra Montenegro kupila bivšu Impregnaciju drveta. Prema nezvaničnim informacija iz Inspekcije rada, kontrola će potrajati nekoliko dana.

Osim duga za 24 zarade radnicima skoro četiri i po godine poslodavac nije uplaćivao ni doprinose: oni tvrde i da je stanje u firmi svakim danom sve gore. U firmi je sada zaposleno 35 radnika.

„Za 2012. i 2013. godinu duguju nam 20 zarada. Ni eura nijesmo primili od septembra prošle godine. Zbog duga je struja u fabrici bila isključena tokom decembra. To je potrajalo do prije nekoliko dana. Na koji je način ponovo priključena i zbog kolikog duga je isključena ne znamo”, kazali su radnici Vektre Nord koji ne žele da im se pominju imena, jer kako kažu, poslodavac im je zaprijetio kaznama ukoliko razgovaraju s novinarima o situaciji u preduzeću.

“Mnogobrojna obećanja o isplati zarada nijesu se ostavarila, pa su mnogi od nas u vrlo nezavidnoj situaciji. Neka naše kolege, koji imaju uslov za penziju, provjeravali su u Fondu PIO i tvrde da nam doprinosi nijesu uplaćeni od avgusta 2010. godine. Krajnje je vrijeme bilo da se Inspekcija rada pozabavi svim nezakonitostima u preduzeću”, smatraju radnici.

Direktorica kompanije Vesna Milošević juče nije željela da komentariše situaciju u tom preduzeću.

Vektra Montenegro je Impregnaciju drveta nakon stečaja kupila za 2,83 milona eura 2008. godine. Radnici, međutim, kažu da posjeduju dokumentaciju iz koje se vidi da Brković nije uplatio cijeli iznos kupoprodajne cijene, već samo depozit za javno nadmetanje. Većina hala je u međuvremenu porušene, oprema rasprodata, i sada radi samo jedan pogon. Prije samo godinu i po, ministar poljoprivrede Petar Ivanović je tokom obilaska firme izrazio zadovoljstvo “pomacima u toj firmi”, Miloševićeva je tada najavila “proširenja projekata i kapaciteta”.

Radnici tvrde da propadaju, jer prerađuju lošu građu iz Pljevalja

Grupa zaposlenih smatra da preduzeće ostvaruje gubitke jer prerađuje drvnu građu lošeg kvaliteta iz Vektre Jakić iz Pljevalja. Na to su, nezvanično tvrde , nekoliko puta upozoravali direktoricu Vesnu Milošević. Kako kažu, iako se dio njihovih proizvoda izvozi na albansko i tursko tržište, kvalitet koji nude ne može obezbijediti cijenu koja bi pokrila ni osnovne troškove prevoza i prerade.

„Riječ je o izuzetno lošoj i sipljivoj građi. Direktorica nam je bila obećala da će od zarade ostvarene od izvoza za Albaniju i Tursku, krajem godine sav novac biti za izmirenje duga prema nama. Navodno, tako je obećao vlasnik Dragan Brković. Od toga nije bilo ništa, a prema nekim informacijama, tog novca nema na računu. Rekli su bili da će im preče biti naše zarade nego dug za struju”, kažu predstavnici zaposlenih u Vektri Nord.

Bivši radnici Impregnacije su i jesenas protestovali ispred kapije fabrike, podsjećajući na činjenicu da ni posle sedam godina onima koji su otpušteni kao tehnološki višak nijesu isplaćene otpremnine, to jest nije završen socijalni program.

Bonus video: