Institucije u vrhu među lokacijama gdje nema dovoljno POS terminala

MasterIndex istraživanje za Crnu Goru je studija o finansijskim potrebama i navikama aktivnih korisnika kartica u Crnoj Gori. To je prvo istraživanje u Crnoj Gori i sprovedeno je u aprilu ove godine na uzorku od 1.000 građana
1172 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja istraživanja, Foto: Luka Zeković
Sa predstavljanja istraživanja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.06.2019. 14:26h

Kompanija Mastercard predstavila je rezultate prvog istraživanja za Crnu Goru o finansijskim navikama građana koji koriste platne kartice, a koje je pokazalo da su državne i opštinske institucije na vrhu liste onih lokacija gdje trenutno nema dovoljno ili uopšte POS terminala za plaćanje karticama.

Kompanija Mastercard je tehnološka kompanija koja posluje u okviru svjetske platne industrije. MasterIndex istraživanje za Crnu Goru je studija o finansijskim potrebama i navikama aktivnih korisnika kartica u Crnoj Gori. To je prvo istraživanje u Crnoj Gori i sprovedeno je u aprilu ove godine na uzorku od 1.000 građana.

"Istraživanje za Crnu Goru pokazalo je i na kojim lokacijama bi građani voljeli da plaćaju karticama, ali trenutno nema dovoljno ili uopšte POS terminala za plaćanje karticama - na vrhu liste su sve državne i opštinske institucije sa 31 odsto. Ispitanici su takođe naveli pijace 25 odsto, taksi usluge 23 odsto, plaćanje parkinga 20 odsto i više kafića i restorana 17 odsto" kazala je novinarima na prezentaciji i straživanja Jelena Ristić koja je direktor Mastercarda za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH.

Ona je kazala da će više radi u nerednom periodu sa državnim institucijama u cilju širenja mreže.

Istraživanje je pokazalo da građani najviše koriste debitne kartice (77 odsto ispitanika), dok je 34 odsto ispitanika kazalo da koristi kreditne kartice.

"Građani Crne Gore debitne kartice najčešće koriste za plaćanje namirnica (62 odsto), kupovinu odjeće (28 odsto), kao i na benzinskim stanicama (24 odsto). Uz to, skoro trećina ispitanika koristi debitnu karticu za podizanje novca na bankomatima. Sa druge strane, kreditne kartice se najčešće koriste za kupovinu odjeće (42 odsto) i kupovinu namirnica (31odsto), dok ih 27 odsto koristi za kupovinu namještaja" navela je Ristićeva.

Ona je dodala da istraživanje potvrdilo je da korisnici kartica cijene jednostavnost, praktičnost, sigurnost i brzinu plaćanja koje kartice nude.

"Činjenica da za plaćanja iznad 25 eura, 78 odsto korisnika koristi kartice radije nego gotovinu je pozitivan pokazatelj nivoa finansijskog obrazovanja crnogorskih potrošača" kazala je Ristićeva.

Bonus video: