Institut Igalo dobio spor: Đorđević da vrati 1.419 kvadrata

Đorđević je prošle godine optužio Institut i „doktorski privatni lobi“ da su doveli do zatvaranja Centra za plastičnu hirurgiju
98 pregleda 0 komentar(a)
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.06.2017. 17:07h

Privredni sud usvojio je tužbeni zahtjev Instituta Simo Milošević i obavezao Mediteranski hirurški centar za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju (MHC) i dr Borka Đorđevića da kompaniji iz Igala vrati poslovni prostor od 1.419 kvadratnih metaraa, koji im je prethodno bio dat na korišćenje.

Sudija Faruk Mušović koji je donio prvostepenu presudu u ovom sporu, odbio je kao neosnovan prigovor tuženih da je Privredni sud nenadležan da postupa u ovoj parnici.

Sud je tužene obavezao da na ime troškova parničnog postupka solidarno isplate 1.788 eura, u roku od osam dana po pravosnažnosti presude.

Institut je sa kompanijom Atalanta Trading GmbH iz Ženeve pravnim prethodnikom MHC 28. maja 1992. godine zaključio Ugovor o osnivanju MHC. Institut je kao osnivački kapital unio dio zgrade od 1.419 kvadrata, kao i opremu, tehnička sredstva i inventar koji se nalazi u tom dijelu Instituta, dok je Atalanta uložila medicinsku opremu.

Osnivački udio Instituta je iznosio 40 odsto, a Atalante 60 odsto.

Prvi Ugovor o osnivanju MHC zaključen je na 10 godina, a 19. septembra 2001. godine zaključen je i aneks ugovora tako što je kao osnivački ulog Instituta ustupljenog dijela zgrade i opreme, a trajanje ugovora produženo na 15 godina. U međuvremenu, Đorđević je otkupio osnivački udio Atalante.

Institut Igalo je dopisom od 17. avgusta 2016. upozorio tužene da predmetni ugovor sa aneksom prestaje da važi 19. septembra te godine i da nemaju namjeru da ga produžavaju. Tražili su od MHC i Đorđevića da im predaju ustupljeni dio zgrade, što oni nijesu uradili zbog čega je Institut i pokrenuo tužbu.

Sud u presudi navodi da je protekao rok na koji je Institut ustupio imovinu i da imaju pravo tražiti da im je tuženi vrate.

Dr Borko Đorđević izvršni direktor Mediteranskog hirurškog centra optužio je prošle godine menadžment Instituta u Igalu da su “opstruktivnim djelovanjem”, kao i djelovanjem „doktorskog privatnog lobija“ doveli do zatvaranja tog Centra za plastičnu hirurgiju.

Velimirović: Što prije da iseli da mu se ne povećavaju troškovi

Advokat Instituta Igalo Goran Velimirović očekuje da tuženi odmah iseli, prije pravosnažnosti presude, budući da je situacija, kako tvrdi, u ovom predmetu, pravno jasna.

„Očekujemo da će Đorđević odmah iseliti i da se neće žaliti Apelacionom sudu na ovu presudu jer bi u suprotnom sebe izložio samo dodatnim troškovima. Institut planira da novom tužbom traži naknadu štete i izgubljenu dobit“, objasnio je „Vijestima“ Velimirović .

Bonus video: