Institut Igalo ide za 10 miliona eura

IWG je ponudio deset miliona eura za kupovinu 56,48 odsto državnih akcija Instituta, a pominju se investicije od 200 miliona eura
95 pregleda 22 komentar(a)
INstitut Simo Milošević, Foto: Arhiva "Vijesti"
INstitut Simo Milošević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.08.2015. 05:57h

Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije danas će odlučivati o prodaji Instituta “Simo Milošević” iz Igala, potvrdio je juče “Vijestima” Branko Vujović, njegov član i predsjednik Tenderske komisije.

“Moja su očekivanja pozitivna”, kazao je Vujović juče “Vijestima”.

Tenderska komisija za privatizaciju Instituta “Simo Milošević” u Igalu ocijenila je prethodno da britansko-američki konzorcijum International Welness Group (IWG), koji je bio jedini ponuđač, ispunjava uslove za taj zdravstveno-turistički centar.

Savjet, na čijem čelu je premijer Milo Đukanović, do sada je gotovo uvijek samo potvrđivao predlog Tenderske komisije.

IWG je ponudio deset miliona eura za kupovinu 56,48 odsto državnih akcija Instituta, a pominju se investicije od 200 miliona eura.

Opozicija je na sjednici komisije u Skupštini Crne Gore ocijenila da prodaja Instituta nije dovoljno transparentna te da je problematično što se odvija prema staroj procjeni imovine tog preduzeća.

Sindikat radnika te kompanije je nezadovoljan jer nije bio dovoljno uključen u proces pregovora, a ni MANS koji je tražio na uvid dokumentaciju nije je mogao dobiti jer je na njoj, u skladu sa odlukom Savjeta za privatizaciju, bila oznaka “povjerljivo”.

Iz MANS-a su zamjerili što je državni paket akcija “potcijenjen” zbog čega sumnjaju “da se radi o poklanjanju vrijedne imovine”. Uz lječilište, prodaje se više od 200.000 kvadrata zemljišta na obali mora i 86.000 kvadrata objekata.

Odbornici SO Herceg Novi donijeli su krajem maja ove godine odluku da Vlada obustavi dalji postupak privatizacije Instituta, poništi tenderski postupak i razmotri druge načine unapređenja uslova njegovog rada. Tražili su i da se Igalo proglasi banjskim lječilištem.

Izbor, koji sa DPS-om čini vlast u Herceg Novom, bio je protiv prodaje i prijetio raskidom koalicije. Oni su tvrdili da iza konzorcijuma stoji odbjegli srpski biznismen Bogoljub Karić.

Raspraviće ko je donio odluku o tajnosti privatizacija

Na dnevnom redu Savjeta za privatizaciju je i predlog rješenja o izmjeni i dopuni Rješenja o određivanju stepena tajnosti podataka. Ovim spornim rješenjem početkom godine stavljena je oznaka tajnosti na 13 postupaka privatizacije. Protiv ovakve odluke prvo je reagovala Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, a zatim i Unija slobodnih sindikata.

Generalni sekretar USS Srđa Keković, koji je član Savjeta, kazao je tada da Savjet o ovoj odluci nikada nije raspravljao, a “Vijestima” je nakon toga iz ovog Vladinog tijela potvrđeno da je odluku donio “predsjednik Savjeta ili neko koga je on ovlastio”.

Predsjednik Savjeta je premijer Milo Đukanović. Članovi koji se protive ovakovoj odluci najavili su da će tražiti pojašnjenje ko je i na koji način donio ovakvu odluku.

Propao tender za Novi DKP

Savjet za privatizaciju danas će razmotriti i izvještaj Tenderske komisije o propaloj prodaji Novog duvanskog kombinata putem dokapitalizacije.

Savjet bi trebalo da se odredi šta dalje sa tom kompanijom. Jedan od predloga biće da se pristupi raspisivanju još jednog tendera, ali nije izvjesno da li će se to zaista i desiti jer su prethodni pokazali da, u ovom trenutku, na tržištu nema ozbiljnih investitora za kupovinu ove kompanije i preuzimanje radnika.

Bonus video: