Investiciono-razvojni fond: Nekretnine na selu male za hipoteku

“Imovina porodice Radulović se nalazi u ruralnom području koje nije urbanizovano, objekti nisu u stanju u kojem mogu da budu utuživi”, kažu iz IRF-a
145 pregleda 4 komentar(a)
Branislav Radulović, Foto: Luka Zeković
Branislav Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.05.2015. 19:13h

Iz stručne službe Investiciono-razvojnog fonda reagovali su na navode Branislava Radulovića u "Vijestima" od 1. maja, koji je ispričao da njegov sin Dragan, uprkos tome što je završen projekat i stavljena hipoteka na imovinu vrijednu 197.479 eura, ne može da dobije kredit. Radulović je kazao da u IRF traže još dva jaka žiranta.

U Investiciono-razvojnom fondu tvrde da građanin koji hoće da dobije dugoročni poljoprivredni kredit mora da ispunjava najmanje dva uslova - zakonski i ekonomski.

U IRF, međutim, tvrde da se imovina, bez obrzira na procijenjenu vrijednost, uzima u obzir iz aspekta realnosti namirenja kredita, to jest prodaje imovine u slučaju da se kredit ne vrati:

“Imovina porodice Radulović se nalazi u ruralnom području koje nije urbanizovano, objekti nisu u stanju u kojem mogu da budu utuživi”, kažu iz IRF-a.

Kazali su da su na osnovu detaljne analize utvrdili da postoji značajna kreditna zaduženost članova domaćinstva kod komercijalnih banaka, što predstavlja rizik u pogledu vraćanja kredita.

“Međutim, na insistiranje porodice Radulović, IRF je uzeo u obzir njihove navode da će povećati svoje prihode, kao i da će prikazivati, u skladu sa zakonom, i postojeće”.

Dalje, u IRF tvrde da su pored svega dali šansu porodici da dobije kredit, odnosno podršku i donijeli odluku o kreditiranju kojom su tražili dodatno obezbjeđenje. Rekli su da “ako podnosilac zahtjeva nije u mogućnosti da ubijedi članove porodice, prijatelje, kumove, komšije da mu vjeruju da će vraćati uredno kredit, onda nije realno očekivati i od IRF-a “da mu da kredit pod uslovima koji nijesu zakonski”.

U IRF smatraju da bi traženi kredit bio uložen u izgradnju štale i kupovinu mehanizacije, što ne bi dovelo do povećanja prihoda domaćinstva i da bi u prvim godinama otplate domaćinstvo imalo poteškoća u otplati.

Saopšteno je da su utvrđene i “problematične stavke vezane za imovinu investitora od koje zavisi obavljanje poljoprivredne djelatnosti” i da investitor ne posjeduje opremu niti ima uslove za adekvatno čuvanje mlijeka.

Tvrde da je “ sa aspekta kreditnog rizika diskutabilan i sam plasman proizvoda”, s obzirom na to da je Radulović kao nosilac projekta u tom momentu tek započeo saradnju sa novim, a prekinuo sa dosadašnjim poslovnim partnerom.

Iz stručne službe IRF su naglasili i da je cijelu komunikaciju oko kredita vodio otac podnosioca zahtjeva za kredit Branislav Radulić, iako se dokumentacija i biznis vode na sina, te da je i uprkos tome urađena kreditna aplikacija u dogovoru sa klijentom.

Kazali su da je podnosilac zahtjeva, međutim, odustao od kredita i svojevoljno odlučio da preuzme dokumentaciju iz arhive.

Negirali su navode Radulovića da niko iz IRF nije želio da razgovara sa njim, jer su ga, kako tvrde, kreditni referenti više puta primili i obilazili investiciju.

Bonus video: