Investitor potvrdio: Bemax radi za SOCAR u Kumboru

Džejms Vilson na svečanom početku radova u bivšoj kasarni Kumbor biznismena Aleksandra Mijajlovića najavio kao predstavnika firmi Bemax i Alec Montenegro
1101 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 15:10h

Direktor projekta rizorta „One and Only“ Džejms Vilson juče je na svečanom početku radova u bivšoj kasarni Kumbor podgoričkog biznismena Aleksandra Mijajlovića najavio kao predstavnika firmi Bemax i Alec Montenegro.

Upravo Mijajlović, kao i njegov poslovni partner Ranko Ubović i bivši ministar i sadašnji politički savjetnik premijera Milan Roćen, godinama demantuju da imaju bilo kakve veze sa Bemaxom. Sa ovom kompanijom su ih povezivali opozicioni političari.

Mijajlović je juče u telefonskom razgovoru novinaru “Vijesti” prvo kazao da Vilson nije pominjao Bemax, a zatim je tražio da mu se pitanje pošalje mejlom, što je i urađeno ali na njega nije odgovarao.

“Vijesti” su ga pitale da objasni koja je uloga Bemaxa u ovom poslu, da li je on vlasnik ili suvlasnik nekog od preduzeća koja učestvuju u projektu i da li je Roćen imao poslovnih i drugih veza sa projektom.

“Zadovoljstvo mi je da ovdje danas budem sa gospodinom Acom iz Bemaxa koji je predstvnik Alec Montenegro, predstavlja Bemax iz Crne Gore i Alec iz Dubaia”, kazao je Vilson, nakon kojeg je govorio Mijajlović.

U dosadašnjim saopštenjima i izjavama iz državne azerbejdžanske naftne kompanije SOCAR, zakupca prostora bivše kasarne u Kumboru i investitora novog velikikog turističkog kompleksa, nije pominjan Bemax.

Ova građevinska kompanija dobijala je proteklih godina gotovo sve najvrijednije građevinske poslove od države koji se mjere milionima eura. Od osnivanja kompanije, čiji je zvanični vlasnik Veselin Kovačević, 2007. godine i njenog brzog uspona u jednu od najmoćnijih građevinskih kompanija važi za blisku vlasti a opozicioni poslanici, najčešće Nebojša Medojević, su kao prave vlasnike navodili Roćena, Mijajlovića i Ubovića.

Đukanović i Roćen u Bakuu nakon raspisivanja tendera (Foto: Arhiva "Vijesti")

Nakon raspisivanja ponovljenog javnog poziva za zakup kasarne u Kumboru, Roćen i Milo Đukanović, koji je tada bio “samo” predsjednik DPS-a, posjetili su Baku, glavni grad Azerbejdžana, gdje su razgovarali sa najvišim državnim funkcionerima.

Posjeta je odmah povezana sa interesovanjima SOCAR-a, a oni su to demantovali tvrdeći da su razgovarali o saradnji sa vladajućom partijom u ovoj državi. SOCAR-om kao državnom kompanijom upravlja direktno predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je i bio zvanični domaćin Roćenovoj i Đukanovićevoj posjeti.

Prvi javni poziv za izdavanje kasarne objavljen je 14. septembra 2011, a izmijenjeni 4. decembra, dok su Đukanović i Roćen u Azerbejdžanu bili 20. i 21. decembra iste godine.

Prema ponovljenom tenderu ponude su trebale biti otvorene 15. februara 2012. ali su pomjerene za 15. mart. Bile su stigle samo dvije ponude SOCAR-a i konzorcijuma NCH.

Da pobijedi SOCAR presudile su veće investicije, bez obzira što je NCH davao duplo više za zakup lokacije na obali Bokokotorskog zaliva.

NCH je kasnije podnosio žalbe i tužbe pred crnogorskim sudovima, ali nije spriječio zaključenje posla sa SOCAR-om. Vrhovni sud je u martu ove godine prihvatio njihovu žalbu i naložio Upravnom sudu da ponovo odlučuje o odluci Savjeta za privatizaciju.

Skupština je u julu prošle godine dala saglasnost na ugovor sa azerbejdžanskom kompanijom da dobije u zakup kasarnu na 90 godina.

Investitori su najavili da će u turistički kompleks uložiti 500 miliona eura i da će gradnja trajati 24 mjeseca.

Roćen pregovarao i za autoput

Kada je hrvatski Konstruktor 2009. godine dobio posao da gradi autoput Bar - Boljare jedan od poslovnih partnera bio mu je i Bemax. Posao je Konstruktoru propao jer i pored svečanog početka radova nije obezbijedio finansijsku garanciju, pa je Vlada počela pregovarati sa drugoplasiranim na tenderu, izraelskom kompanijom Šikun i Binui.

Upravo na početku tih pregovora u januaru 2010. godine, tada ministar inostranih poslova Milan Roćen je bio u zvaničnoj posjeti Izraelu u toku koje je posjetio sjedište ove građevinske kompanije i sa “direktorom Davidom Bernhajmom i njegovim saradnicima razgovarao je o mogućnostima dalje saradnje na realizaciji infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori”, kako je navedeno u zvaničnom saopštenju.

Tada su opozicioni poslanici spekulisali da Roćen namješta posao “za svoj Bemax” i da se ne zna ko će graditi autoput ali da se zna ko će biti siguran podizvođač.

Galerija

Bonus video: