Investitori ideje obrađuju kako žele

Iz Ministarstva navode da se za master plan za Buljaricu, koji je izradio CDCIC, ne može reći da je dokument Vlade Crne Gore
78 pregleda 5 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2016. 19:00h

Povodom teksta "Gvozdenović uhvaćen u obmani", objavljenog u ND “Vijesti” 28. 10. 2016. godine reagovalo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

“Predmetnim tekstom objavljenim u ND 'Vijesti' od 28. 10. 2016. godine u kome se iznose stavovi nevladine organizacije MANS u vezi razvojne valorizacije lokaliteta Buljarica i komentari novinara, 'Vijesti' i MANS nastavljaju zloupotrebu medijskih sloboda u cilju diskreditacije Ministarstva održivog razvoja i turizma i ministra Branimira Gvozdenovića. U tom kontekstu, ovaj tekst apsolutno zanemaruje činjenice koje je Ministarstvo navelo u odgovorima na pitanja iz „Vijesti“, po istoj temi.

Tekstom se čitaocima želi nametnuti teza po kojoj ministar lično izrađuje i donosi planska dokumenta. Dovoljno je tu tezu suočiti sa elementarnom logikom da bi se razumjelo do kog nivoa apsurda 'Vijesti' politizuju čak i elementarne fakte.

Naime, planske dokumente u formi nacrta pripremaju licencirane planerske kuće odabrane putem tendera, zatim ih stručne službe Ministarstva ili opština dostavljaju na mišljenje na preko 30 adresa institucija nadležnih za određene segmente konkretne planske cjeline. Osim toga, Vlada, odnosno izvršni organ lokalne samouprave u obavezi je da nacrt svakog planskog dokumenta stavi na javnu raspravu i na taj način upozna javnost sa njegovim sadržajem. Nakon upoznavanja javnosti sa nacrtom plana i nakon prikupljanja komentara građana i mišljenja svih nadležnih institucija, pristupa se izradi predloga planskog dokumenta, koje zatim donose skupština opštine, Vlada, ili Skupština Crne Gore.

Naravno, to znaju i MANS i autor teksta, ali im jasna politička motivacija zbog koje iniciraju ovakve kampanje, ne dopušta čak ni elementarno uvažavanje činjenica. Ponovićemo još jednom - ni Vlada Crne Gore, ni ovo Ministarstvo ne mogu zabraniti nijednom subjektu da svoje poslovne ideje obrade u formi u kojoj žele.

Sa tog polazišta je, pretpostavljamo, i kompanija CDC International Corporation (CDCIC) naručila izradu Master plana za Buljaricu. Ni na koji način se, dakle, ne može konstatovati da je u pitanju dokument Vlade, odnosno Ministarstva, niti da je rađen u dogovoru ili na osnovu bilo kakve saglasnosti institucija države Crne Gore.

Fusnota iz dokumenta koja se u predmetnom tekstu navodi kao „krunski dokaz“ tobožnjeg obmanjivanja javnosti, kako se konstatuje tendencioznim i zlonamjernim naslovom, zapravo potvrđuje suprotno. U njoj je naznačeno: „Navedeni sadržaj je povjerljiva informacija koja predstavlja intelektualnu svojinu firme 'Project Development Company Sal' (PDC), a koja se stavlja na uvid u strogoj povjerljivosti i koja ne smije biti iskorišćena, objavljena, kopirana ili distribuirana dijelom ili u cjelini bez prethodnog pismenog odobrenja PDC Sal. Ovaj sadržaj je namijenjen isključivo Vladi Crne Gore i nijedno lice ne smije otkriti povjerljive informacije sadržane u ovom dokumentu drugim licima, izuzev ako je riječ o službenicima i savjetnicima u Vladi Crne Gore koji se direktno bave sadržajem priloženog materijala“. Dakle, vlasnik dokumenta jasno deklariše da je dokument njegova svojina i da ga je namijenio Vladi. Po svom nahođenju, a na što ima pravo, vlasnik opredjeljuje stepen tajnosti i način raspolaganja dokumentom kao njegovom intelektualnom svojinom. Nijednom riječju nije naznačeno da postoji bilo kakvo učešće Vlade, tj. Ministarstva u izradi dokumenta ili saglasnost sa njegovom sadržinom. S obzirom na političke okolnosti u Crnoj Gori, jasan je cilj ovakvog manipulativnog novinskog izvještavanja. Treba kamuflirati sopstveno nezadovoljstvo tako što će se produkovati nova „otkrića“ i tobožnja nova „afera“, čak i kada one predstavljaju notornu neistinu. Već viđeno!

Uz puno uvažavanje prava na slobodu izjašnjavanja i maksimalnu toleranciju u odnosu na medijske slobode, Ministarstvo zadržava pravo da, i u regularnom sudskom postupku, zatraži zaštitu za sebe i sankciju za one koji pravo na javnu riječ koriste kao pravo na nekažnjeno nanošenje štete drugima”.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju.

Bonus video: