Investitorima manji porezi i veće subvencije, radnicima smanjiti prava

Đukanović je kazao i da će analizirati potrebe postojanja velikog broja parafiskalnih nameta (taksi, naknada,...) naručito na lokalnom nivou i da je Vladi prihvatljivo ukidanje velikog broja taksi, naknada i drugih nefiskalnih opterećenja privredi
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.05.2016. 17:31h

Krajem ove godine biće ukinut krizni porez na zarade preko 482 eura, tokom naredne godine biće smanjene neke stope poreza na dodatu vrijednost, Vlada će uskoro donijeti odluku da iz državnog budžeta subvencioniše kamate investitorima koji se zadužuju da bi gradili luksuzne hotele do tri ili četiri procentna poena, najavio je predsjednik Vlade Milo Đukanović na konferenciji Američke privredne komore u Crnoj Gori.

On je kazao i da su mu prihvatlji zahtjevi udruženja poslodavaca za izmjene zakona o radu kako bi se smanjila prava zaposlenih i olakšalo poslodavcima davanje otkaza.

On je kazao da će predložiti ukidanje disciplinskog postupka kako bi poslodavac bez njega mogao otpustiti radnika, kao i povećanje i preciziranje normi za kršenje radne discipline koje bi bile povod za davanje otkaza radniku.

Prihvatljivo mu je ukidanje normi da prava iz rada ne zastarjevaju i da se one ograniče na tri godine, kao i da poslodavci zadrže prava o zapošljavanju na određeno i da se ono poveća sa dvije na tri godine prije nego što radnik stekne pravo da dobije ugovor za stalno. Đukanović je najavio i postrožavanje normi koje se odnose na bolovanja.

Najavio je da će izmjenama zakona dodatno biti smanjeni rokovi za izdavanje građevinskih dozvola i raznih administrativnih rješenja, kao i da će se pojednostaviti postupci. Đukanović je kazao i da će analizirati potrebe postojanja velikog broja parafiskalnih nameta (taksi, naknada,...) naručito na lokalnom nivou i da je Vladi prihvatljivo ukidanje velikog broja taksi, naknada i drugih nefiskalnih opterećenja privredi.

Kazao je da Crna Gora ima najveći rast ekonomije u regionu od 3,6 odsto, ali da je zbog viševjekovne zaostalosti u odnosu na razvijene zemlje EU potreban više godišnji rast od četiri do pet odsto kako bi se približili prosjeku razvijenosti zemalja EU. On je naveo da je brutodomaći proizvod po glavi stanovnika Crne Gore iznosi 6.000 eura, a da je prosjek u EU 28.000 i da to dovoljno govori.

Premijer je naveo da je prošle godine kreditna aktivnost banaka u Crnoj Gori povećana za 1,4 odsto, a da su depoziti rasli 13 odsto, zbog čega smatra da postoji prostor da banke povećaju kreditnu aktivnost i time podstaknu razvoj privrede. Naveo je i da je prosječna kamata na kredite od 8 odsto i dalje prevelika.

Odgovarajući na pitanje kada će biti rješen problem što investitor ne može da gradi na urbanističkoj parceli koja se u potpunosti ne nalazi u njegovom vlasništvu, Đukanović je kazao da su odustali od rješenja da to rade izmjenom zakona o ekspropijaciji jer su upozoreni da ne mogu prava jednog vlasnika da ugrožavaju dajući veća prava drugom investitoru i da će to pitanje rješiti kroz izmjene zakona o uređenju prostora.

Predsjednica Američke privredne komore u Crnoj Gori Katarina Bulatović kazala je da će ta organizacija nastaviti da ukazuje na biznis barijere i da predlaže rješenja, kao i da nije dobro privući investitora pa onda mjenjati pravila poslovanja.

Ona je zatražila da Vlada kontaktira udruženja poslodavaca prije donošenja zakona kako bi mogli na vrijeme ukazati na problematična rješenja. Bulatović je navela da su aktivno učestvovali u pripremi novog nacrta zakona o radu, kao i da će imaju svoje predloge u vezi zakona o uređenju prostora, o PDV-u i privrednim društvima. Ona je najavila da će krajem godine predstaviti analizu o poslovnoj klimi u Crnoj Gori.

Ambasadorka SAD Margaret En Uehara kazala je da Vlada ostvaruje napradak u uređenju poslovnog ambijenta, ali da još ima posla u oblasti poštovanja prava i borbi protiv korupcije, kao i da u pripremi novih zakona treba više da sarađuje sa predstavnicima poslovne zajednice.

Bonus video: