IRF daje kredite od 120 miliona

Prema informaciji o Novom duvanskom otpremnine 1. februara, kupac neće rezani duvan i cigarete zbog lošeg kvaliteta
70 pregleda 0 komentar(a)
Novi duvanski kombinat, Foto: Arhiva Vijesti
Novi duvanski kombinat, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.12.2016. 19:49h

Vlada je usvojila plan Investicionog razvojnog fonda za 2017. godinu prema kojem će privrednicima kroz kreditne i druge podrške plasirati 120 miliona eura.

Posebne ciljne grupe za kreditne linije biće mladi, početnici, žene, visokoškolci, osobe proglašene za tehnološke viškove, osobe sa invaliditetom, poljoprivredni proizvođači, inovativno preduzetništvo, ICT biznis, klasterska proizvodnja,...

Najavljena je veća podrška domaćoj proizvodnji ali i projektima koji bi omogućili plasman domaćih proizvoda naročito kroz turizam. Nastaviće podršku poljoprivrednicima korisnicima projekta IPARD like II.

Grupa od 56 zaposlenih Novog duvanskog kombinata pravo na otpremninu će ostvariti 1. februara naredne godine, navedeno je u informaciji koju je Vlada juče usvojila.

Za isplatu ovih otpremnina biće potrebno 760 hiljada eura, kao i 76 hiljada za pripadajuće poreze i prireze.

U informaciji piše da je u toku izgradnja nove zgrade fabrike, ali da je neizvjesna montaža mašine jer neke, zbog lošeg stanja, neće biti prenijete iz starog Duvanskog već će biti nabavljene nove. Moguće je i da zbog lošeg stanja mašina za rezanje, rezani duvan uvoze iz Dubaija.

Navedeno je i da je prekinuta proizvodnja jer su kupci iz Dubaija u isporukama rezenog duvana pronalazili “razne materijale kao što su npr. celofan od bombona, željezo…”, zbog čega je prekinuta isporuka.

Takođe, kako piše u izvještaju, cigarete su bile lošeg kvaliteta zbog čega nisu izvezene u Dubai.

Na inicijativu premijera Duška Markovića, Vlada je odlučila da dnevnim centrima za djecu sa smetnjama u razvoju iz Bijelog Polja i Berana dodijeli pomoć od po 5.000 eura. Kako je saopšteno Marković je kazao da starješine organa treba novac koji uštede smanjenjem troškova reprezantacije da preusmjere za pomoć ustanovama za brigu o najranjivijim kategorijama građana, u skladu sa ranijim zaključcima Vlade.

Bonus video: