Ispituju vezu sa velikim dužnikom

Tehnoput je na crnoj listi Poreske uprave. Dug te firme na kraju maja iznosi 4.294.173 eura sa kamatama
496 pregleda 9 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.06.2016. 18:09h

Poreska uprava je ušla u firmu Tehnoput MNE da radi kontrolu i vezu sa firmom Tehnoput koja je veliki poreski dužnik, saznaju “Vijesti”.

Tehnoput je na crnoj listi Poreske uprave sa dugom koji je na kraju maja iznosio 4.294.173 eura sa kamatama. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata osnivač te firme čija je djelatnost izgradnja puteva i autoputeva je Saša Aćimić. Za tu firmu donijet je zaključak o prinudnoj naplati u februaru prošle godine na iznos od 1.170.912 eura.

U novembru 2012. donijet je zaključak o obezbjeđenju poreskog potraživanja od 1.701.582 eura. Inspekcijske kontrolu su obavljene u aprilu 2015. Zbog nerasknjiženih obaveza po osnovu dva ugovora o izmirenju obaveza imovinom u iznosu od 1.512.000 eura, podnijet je novi zahtjev za izmirenje obaveza imovinom.

Osnivač firme Tehnoput MNE čija je djelatnost takođe izgradnja puteva i autoputeva je Rajko Ivanović.

Ministar finansija Raško Konjević zatražio je da se o poreskom dugu što prije razgovara na zajedničkoj, posebnoj sjednici Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i Komisije za ekonomsku politiku i finansije. On je u dopisu potpredsjednicima Vlade Vujici Lazoviću i Dušku Markoviću naveo da je u cilju realizacije zaključka Vlade od 28. aprila tražio podatke od Poreske uprave o poreskim obveznicima. Dobio je podatak da trenutni poreski dug iznosi 230 miliona eura i 29 obveznika duguje više od pola miliona, a veliki broj njih ima dug od 1.000 do 500.000 eura.

Konjević smatra da sjednicu dviju komisija treba održati u najhitnijem mogućem rok, imajući u vidu veličinu i važnost problema naplate poreskog duga.

Bonus video: