Isplata Acu Đukanoviću blokirala budžet: "Nije falilo za penzije i plate"

Državni račun je bio blokiran dva dana dok premijerov brat nije uzeo preostali dio duga od oko 8,63 miliona eura. Njemu je ranije isplaćeno 3,3 miliona eura
82 pregleda 110 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Boris Pejović
Aco Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.02.2016. 19:18h

Državni budžet bio je likvidan u periodu kada je po osnovu sudskog rješenja u slučaju „Limenka“ isplaćeno 8,6 miliona eura i nije bilo kašnjenja u isplati penzija, zarada, socijale..., rekao je „Vijestima“ ministar finansija Radoje Žugić.

On je potvrdio da je budžet, odnosno glavni račun državnog trezora bio blokiran kako bi premijerov brat Aco Đukanović naplatio dug po osnovu sudske presude i troškova postupka u aferi “Limenka”.

„Prošle sedmice po izvršnom sudskom rješenju isplaćeno je 8,6 miliona eura. Blokadu je realizovala Centralna banka. Nakon više iteracija i poslije konačnog stava Vrhovnog suda, tužba je pravosnažna. Iako je ovo period sa relativno nižom naplatom javnih prihoda, državni budžet je bio likvidan tako da nije došlo do kašnjenja u isplati penzija, zarada, socijale…”, tvrdi Žugić.

Državni račun je bio blokiran dva dana dok premijerov brat nije uzeo preostali dio duga od oko 8,63 miliona eura. Njemu je ranije isplaćeno 3,3 miliona eura.

Preko glavnog računa državnog trezora obavljaju se uplate i isplate državnog novca za potrebe potrošačkih organizacija na teret sredstava planiranih godišnjim budžetom.

Aco Đukanović je 2008. potpisao ugovor sa Upravom policije, tada samostalnim organom, na osnovu koga je zemljište na lokaciji „Limenke“ trebalo da mu bude ustupljeno dvije godine kasnije. To nije ispoštovano, pa je brat Mila Đukanovića u julu 2012. tužio državu i dobio spor.

“Vijestima” je bivši rukovodilac u Vladi ranije nezvanično objasnio da je planirano da MUP u Zagoriču, gdje ima prostorije, napravi novu zgradu. U nju je trebalo da bude prebačen sektor za vanredne situacije, sektor za izdavanje dokumenata i informacioni sistem UP i MUP-a, koji je bio smješten u “Limenci”.

MUP je u vrijeme mandata Ivana Brajovića odustao od nove zgrade jer nije bilo novca.

Brajovićev nasljednik na čelu MUP-a, Raško Konjević nedavno je ocijenio da slučaj “Limenka” pokazuje nefunkcionalnost pojedinih državnih organa i pravljenje ozbiljnih grešaka koje su nanijele štetu građanima i budžetu.

Bonus video: