Istekao rok za prijavljivanje za reprogram duga: Do ponedjeljka predato 5,4 hiljade zahtjeva

Za reprogram do ponedjeljka prijavljen poreski dug od ukupno 170.892.512 eura. Prijave su se mogle dostavljati i u ponedjeljak
96 pregleda 0 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.04.2017. 18:33h

Poreski dužnici do ponedjeljka su Poreskoj upravi predali 5.435 zahtjeva za reprogram duga od 170.892.512 eura.

Iz PU je saopšteno da to nije konačan rezultat s obzirom na to da su se prijave mogle dostavljati i u ponedjeljak.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša je kazao da je, u okviru Plana upravljanja dugom, donijet Zakon o reprogramu poreskog duga i raspisan javni oglas kako bi se dužnicima pružila mogućnost da dugovanja izmire u ratama.

„Sve u namjeri da na ovaj način za što veći broj poreskih obveznika stvore uslove za bolje poslovanje“, kazao je Mugoša.

On je naglasio da ga posebno raduje činjenica da su se za reprogram prijavili poreski obveznici sa tzv. „crne liste“ koji su za reprogram prijavili gotovo 100 miliona.

„Kao što smo afirmisali dobrovoljno poštovanje poreskih propisa, isto tako ćemo sada prema onima koji nijesu iskoristili ovu šansu, koja je korektna i fer ponuda države, i nijesu se prijavili za reprogram imati vrlo oštre represivne mjere koje stoje na raspolaganju Poreskoj upravi, konačno, ona koja je najteža za svakog poreskog obveznika, a to je uvođenje stečaja“, poručio je Mugoša.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za reprogram duga raspisan je 15. februara. Posebnim zakonom koji je Skupština usvojila krajem prošle godine dužnicima je omogućeno da obaveze prema državi izmire u periodu od pet godina uz povlasticu da im se otpišu kamate i da 10 odsto duga uplate čim im se odobri reprogram.

Među najvećim dužnicima koji su već aplicirali za izmirenje duga kroz reprogram su Rudnik uglja, Plantaže, Bjelasica Rada, Galenika, Inpek, Vektra Nord...

Bonus video: