Istekao rok za sprovođenje mjera štednje: Teško ide kad režu svoje plate

Do 1. jula će Ministarstvo finansija objaviti ko je ispunio preporuke
0 komentar(a)
Stezanje kaiša, Štednja, Novac, Foto: Shutterstock
Stezanje kaiša, Štednja, Novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2013. 19:27h

Rok u kome su državna preduzeća morala da izvršnim direktorima ograniče plate na nivo od 974 eura, a nižim rukovodiocima na 730,5 eura istekao je danas , a da li je ta Vladina preporuka ispoštovana znaće se tek za dvije sedmice.

Vlada je u maju uredbom definisala da se plate izvršnih direktora ograničene na dvije prosječne zarade u državi koje su bile u prošloj godini (487 eura), a zarade zaposlenih u nižem rangu pomoćnika direktora, direktora sektora, savjetnika na jednu i po prosječnu platu za isti period.

I prošle godine je ograničila plate rukovodećem kadru, ali nijesu svi poštovali odluku. U pojedinim preduzećima su čak povećali zarade, a iznosile i oko 3.300. Ranije ograničenje je bilo da direktorske plate budu do oko 1.440 eura.

Preporuka Vlade je da plate zaposlenih i ostali troškovi u kompanijama i ustanovama gdje država ima većinski udio moraju da se svedu na nivo državne uprave.

„Vijesti“ su tražile od Ministarstva finansija odgovore da li ih je neko preduzeće obavijestilo šta je uradilo po pitanju sprovođenja novih mjera štednje i očekuju li da se preporuke poštuju u predviđenom roku.

„Vlada je dala 15. jun kao rok za realizaciju zaključaka u vezi sa smanjenjem zarada zaposlenih u cilju sprovođenja mjera štednje u javnim preduzećima. Preduzeća imaju obavezu da najkasnije do 1. jula izvijeste Ministarstvo o realizaciji zaključaka. Nakon toga biće pripremljena informacija o njihovom izvršenju koja će biti dostupna javnosti“, zvanično je odgovoreno „Vijestima“ u Vladinom resoru

U roku će odgovoriti

U nekoliko preduzeća koje su „Vijesti“ kontaktirale saopšteno je „da su se upoznali sa Vladinim preporukama i da će poštovati rok u kome treba da izvijeste Ministarstvo o tome šta su uradili“.

Među onima na koje se preporuke odnose su Aerodromi, Kontejnerski terminali, Luka Bar, Plantaže, Montenegro erlajns, Pošta, RTCG, Ulcinjska i Budvanska rivijera, Regionalni vodovod, Morsko dobro, Brodogradilište, Plovidba, Monteput...

Izvršni direktor Kontejnerskih terminala Andrija Radusinović kazao je „Vijestima“ da je Odbor direktora na sjednici 31. januara smanjio njegovu platu na na dvije prosječne zarade.

„Menadžmentu i nižem menadžmentu zarada nije usklađena i svedena na državni nivo. Pripremamo sistematizaciju i izmjenu koeficijenata radnih mjesta nakon čega će Odbor donijeti konačnu odluku poštujući rok do 15. juna“, kazao je Radusinović.

Na pitanje šta je rađeno u dijelu smanjenja troškova odgovorio je da je to „cjelovit program koji sprovodi menadžment nad 600 zaposlenih i baziran je na dnevnim akrtivnostima racionalizacije počete 2009. godine kada su imali 1.111 radnika”.

Kako tumače poštovanje preporuka

Izvršni direktor Monteputa Goran Vujović kazao je da je njegova zarada u januaru smanjena na dvije prosječne zarade u državi, da je naknada za predsjednika Odbora direktora definisana na nivou jedne prosječne, a za članove odbora dirketora na pola prosječne plate. On je dodao da će Odbor direktora razmotriti nove Vladine zahtjeve i donijeti odluku. Prema finansijskom planu za 2013. godinu Monteput, kako je objasnio Vujović, planirao je uštede u dijelu troškova reprezentacije za 15 odsto, službenih putovanja za 20 odsto, troškova goriva 10 odsto i konsultantskih usluga 20 odsto.

Vladini podaci ukazuju da je februarska zarada predsjednika Odbora direktora bila 2.119 eura, izvršnog direktora 1.058 eura, sekretara društva 1.243 eura...U istom mjesecu, u Monteputu izvršni direktor je primio 1.050 eura, a tehnički 1.346 eura.

Iz Pošte je rečeno da postupaju saglasno novim „preporukama Vlade i da će sve biti usklađeno u definisanim rokovima“, te da su troškove poslovanja sveli na minimum.

To preduzeće, kako je pokazala Vladina analiza, nije poštovalo prošlogodišnje preporuke o mjerama štednje, pa su u ovu godinu ušli sa većim zaradama. Plata predsjednika Odbora direktora u decembru prošle godine je bila 1.905 eura, a februarska zarada je iznosila 1.941 euro, dok je izvršni direktor sa 1.149 eura ušao u ovu godinu sa zaradom od 1.161 euro....

“Crnogorski elektroprenosni sistem na redovnoj Skupštini akcionara 25. juna preciziraće politiku zarada zaposlenih”, kazali su u CGES-u.

U Budvanskoj rivijeri su odgovorili da će, kao i do sada, poštovati sve predložene mjere Vlade. U tom preduzeću zarade srednjeg menadžmenta su na nivou od oko 1.100 eura.

Bonus video: