Istraga o DKP može da počne

Zbog kašnjenja objavljivanja odluke mandat odboru od 90 dana kraći za skoro tri sedmice
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2015. 13:15h

Službeni list objavio je juče u elektronskoj formi br. 47 u kojem je, poslije duže iščekivanja, objavljena odluka o imenovanju članova Anketnog odbora Skupštine koji treba da ispita način na koji je prodata imovina Duvanskog kombinata.

Ovaj broj Službenog lista, kako je to juče “Vijestima” potvrđeno, biće štampan danas sa jučerašnjim datumom. Navedena odluka će stupiti na snagu 26. avgusta, odnosno, osam dana od objavljivanja, a predsjedavajući Anketnog odbora Aleksandar Damjanović je juče kazao “Vijestima” da će odmah zakazati prvu konstitutivnu sjednicu za 27. ili 28. avgust.

"Iskoristiću mogućnost predviđenu Poslovnikom Skupštine da se sjednica sazove u roku kraćem od sedam dana, jer je mandat rada ovog Anketnog odbora oročen na 90 dana”, kazao je Damjanović.

Kako je istakao, “ukoliko se ukaže potreba predložiće da se rad ovog Anketnog odbora produži dodatno za 20 dana zbog opstrukcije Službenog lista jer je zbog neblagovremenog objavljivanja ove odluke rad odbora skraćen za skoro tri sedmice.

Skupštinska odluka o formiranju Anketnog odbora donijeta 29. jula objavljena je u Službenom listu broj 42. od 6. avgusta, od kada teče odobreni rok za ovu parlamentarnu istragu.

Odbor nije mogao da počne da radi jer je kasnilo objavljivanje odluke o imenovanju članova.

Damjanović je zbog toga, prije dva dana u “Vijestima”, predložio da se donese Zakon o objavljivanju zakona i drugih propis, koji postoji u mnogim zemljama, kojima bi Službeni list morao na vrijeme da objavljuje usvojene zakone i odluke.

Imovina DKP-a u stečaju prodata je građevinskoj kompaniji Zetagradnja sredinom 2010. za oko 13,2 miliona eura.

Poslanici žele da provjere da li su države postupale “sa pažnjom dobrog domaćina”, kao i zašto su lokalne vlasti nakon prodaje donosili akte “koji značajno povećavaju vrijednost nepokretne imovine DKP-a”.

Galerija

Bonus video: