Italija dala 18,6 eura po putniku, Crna Gora 240

Ministar saobraćaja Osman Nurković upravo tu državu je pomenuo pravdajući odluku Vlade da se ponovo pomogne velikom gubitašu - “Montenegro erlajnsu”. Italijanski avio-prevoznik pomoć mora da vrati, ili će u bankrot, dok “Montenegro erlajns” nema nikakvu obavezu
13685 pregleda 26 komentar(a)
Nema garancija ni odgovornosti, EK upozorava: Nurković, Foto: Savo Prelević
Nema garancija ni odgovornosti, EK upozorava: Nurković, Foto: Savo Prelević

Nova finansijska injekcija Vlade za spas “Montenegro erlajnsa” (MA) iznosiće 240 eura po prevezenom putniku i daleko je najveća od svih takvih vidova pomoći kojima su evropske države do sada pomogle svojim avio-kompanijama.

Primjera radi, Vlada Italije je svoju avio-kompaniju “Alitalija” pomogla sa 18,6 eura po putniku, iako je ministar saobraćaja Osman Nurković upravo tu državu pomenuo pravdajući odluku da se ponovo pomogne velikom gubitašu.

“Svjedoci ste da svakodnevno dobijamo informacije da su u evropskim državama avio-kompanije neodržive same po sebi, Italija je nedavno imala pomoć od oko 400 miliona eura, a ukupno za godinu oko milijardu i 300 miliona, kazao je Nurković na konferenciji za novinare u četvrtak, obrazlažući novi zakon o spasavanju “Montenegro erlajnsa” kojim se kompaniji dodjeljuje još 155 miliona eura za vraćanje dugova i nabavku aviona.

Italijanska Vlada je 3. decembra ove godine dala pozajmicu od 400 miliona eura avio-kompaniji “Alitalija”, nakon što je dobila saglasnost Evropske komisije da nije riječ o netržišnoj državnoj pomoći i uz garancije da će kompanija do 31. maja naredne godine stabilizovati finansije, naći partnera koji će vratiti dug, ili otići u bankrot ako to ne uspije. “Alitalija” je 2017. dobila sličnu pozajmicu od Vlade od 900 miliona eura.

U slučaju “Montenegro erlajnsa” nije riječ o pozajmici, već Vlada formalno dobija još akcija avio-kompanije gdje već ima 99 odsto vlasništva. Prema izvještaju revizora, akcije su bezvrijedne jer kompanije ima negativnu vrijednost od minus 51 miliona eura.

249 eura koštaće svakog od oko 622.000 stanovnika Crne Gore pomoć koju Vlada namjerava da usmjeri u “Montenegro erlajns”

Takođe, iznos novca koje pozajmljuju ili daju vlade u ta dva slučaja ne mogu se porediti. “Alitalija” je prošle godine imala 21,5 miliona putnika, pa pozajmica od 400 miliona iznosi 18,6 eura po putniku.

“Montenegro erlajns” je lani prevezao 644.000 putnika, a dobija državnu pomoć od 155 miliona eura, ili 240 eura po prevezenom putniku.

Tolika državna pomoć po putniku vrijedi koliko i dvije povratne avio-karte za Beograd, a značajno je veća i od cijena karata za evropske destinacije koje se sada mogu rezervisati na sajtu MA. Tako se povratna karta za Frankfurt može naći za 170 eura, za Beč 174 eura, Pariz 175 eura, Rim 150 eura...

Nurković je na konferenciji priznao i da Crna Gora nije tražila saglasnost od Evropske komisije za zakon o novom spasavanju nacionalnog avio-prevoznika, već da je usmeno o tome obavijestila njenog predstavnika.

Predlog zakona, prije nego što je usvojen na Vladi, nije poslat ni domaćoj Agenciji za zaštitu konkurencije. Iz te Agencije najavili su da će svoje mišljenje saopštiti prije nego što se o spornom zakonu izjasni Skupština.

Agencije je početkom novembra ove godine upozorila Ministarstvo saobraćaja da je novčana pomoć koju su “Montenegro erlajnsu” dali 2017. i 2018. godine bila nezakonita i zatražila da obustavi svaku dalju pomoć i ustupi im svu dokumentaciju o uplatama.

Iz Evropske komisije je, nakon što je Vlada usvojila predlog zakona, upozoreno da je “pravilno rješavanje slučaja MA važan test za funkcionisanje crnogorskog sistema kontrole državne pomoći i za dalji napredak u pregovorima o poglavlju 8 - Konkurencija”.

“Primili smo k znanju da je Vlada Crne Gore utvrdila Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju ‘Montenegro erlajns’. Agencija za zaštitu konkurencije, kao institucija odgovorna za pitanja državne pomoći, nadležna je za davanje mišljenja o nacrtu zakona. Pozvali smo crnogorske vlasti da nas konsultuju o nacrtu zakona i podijele sa nama mišljenje institucije odgovorne za državnu pomoć, prije usvajanja zakona u Skupštini”, kazali su iz kancelarije Evropske komisije u Podgorici.

Za probeme u MA, ogromne gubitke i izgubljeni državni novac, niko nije snosio odgovornost.

Ni Nurković ne priznaje odgovornost i ističe da je te probleme naslijedio, ali je spreman da je prebaci na druge.

“Ako poslanici imaju bolje rješenje, na njima je da preuzmu odgovornost”.

Hrvatska pomogla “Kroaciju” sa 16 eura po putniku, ali je mora prodati do juna

Crnogorska pomoć nacionalnom avio-prevozniku mogla bi se dijelimično porediti sa novcem koji je Vlada Hrvatske prije tri mjeseca obezbjedila “Kroacija erlajnsu”. Hrvatska Vlada uradila je dokapitalizaciju kompanije sa 33,7 miliona eura i riječ “dokapitalizacija” je jedina sličnost sa crnogorskim modelom.

“Kroacija” je lani prevezla 2,1 milion putnika, pa dokapitalizacija vrijedi 16 eura po putniku, dok Crna Gora daje čak 15 puta više.

Uslov od Evropske komisije da se odobri dokapitalizacija bio je da Vlada Hrvatske do kraja ove godine napravi i objavi plan privatizacije kompanije, a prodaja njenih akcija u Vladinom vlasništvu mora biti završena do 1. juna 2020.

Hrvatska Vlada je dokapitalizovala svog avio-prevoznika i 2013. sa 106 miliona eura, ali bez bilo kakvih drugih davanja ili praštanja dugova. Kako je navedeno u obrazloženju sadašnje dokapitalizacije, hrvatski prevoznik je od prethodne dokapitalizacije platio više poreza nego što je tadašnja podrška iznosila.

U crnogorskom planu novog spasavanja avio-kompanije ne postoje čak ni garancije da će uspjeti, a privatizacija se ne pominje.

Nurković i direktor MA Živko Banjević kazali su da očekuju oporavak i da će kompanije moći redovno da plaća sve obaveze uključujući poreze i doprinose, naknade

Aerodromima i druge obaveze, što do sada nije radila, ali da to ne mogu da garantuju.

Stidljivo je najavljena i optimizacija poslovanja.

Od plana konsolidacije MA iz 2012. godine, Vlada je u tu kopmaniju na razne načine “usula” oko 60 miliona eura, bez ikakvih rezultata jer je ukupni gubitak kompanije povećan sa 19 na 90 miliona eura, a u međuvremenu nije plaćala poreze i doprinose, nakande aerodromima i kontroli leta...

Bonus video: