Ivanišević: Smijeniti funkcionere koji prave propuste

Prvi čovjek vrhovne revizije ocijenio je da kultura odgovornosti u Crnoj Gori nije na neophodnom nivou
84 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2012. 09:15h

Predsjednik Senata Državne revizorske institucije (DRI) Miroslav Ivanišević kazao je da je njihov cilj bio da Vlada koordinira aktivnosti koje se odnose na realizaciju preporuka DRI, a ne po pojedinačnim subjektima revizije.

“Sve je veće poštovanje naših preporuka i nema opstrukcije u njihovoj realizaciji. Neke od njih nije lako sprovesti jer se odnose na više nivoa organizacije državne uprave“, rekao je Ivanišević sinoć za Televiziju Vijesti u emisiji “Načisto”.

Prvi čovjek vrhovne revizije ocijenio je da kultura odgovornosti u Crnoj Gori nije na neophodnom nivou i da je očigledno da je činovnički rad u državnoj upravi ispod nivoa koji bi trebalo da postoji.

“Potrebno je pokrenuti pitanje radno-pravne i političke odgovornosti što sam isticao i u Skupštini. Šta je problem da neki ministar smijeni šefa računovodstva ako ovaj ne radi dobro posao ili da se smijeni i ministar”, istakao je Ivanišević.

DRI do sada nije podnio nijednu krivičnu prijavu zato što, prema riječima Ivaniševića, nije našla elemente krivičnog djela. Dodao je i da nije njihovo da komentarišu rad Tužilaštva, jer vrhovni revizori donose nalaze, preporuke i mjere.

Ivanišević je rekao da ne bježe od revizije budžeta Opštine Podgorica ni iz kakvog straha

“Niko do sada nije doveo u pitanje naše činjenice i optimista sam da će DRI preventivnim i edukativnim mjerama unaprijediti dalje sistem”, kazao je Ivanišević, dodajući da očekuju da se upražnjeno mjesto petog člana Senata popuni stručnim ,a ne političkim kadrom.

Ivanišević je rekao da ne bježe od revizije budžeta Opštine Podgorica ni iz kakvog straha, već da shodno kapacitetima utvrđuju plan revizije.

“Ona će brzo doći na red, naredne ili one tamo godine. Pri kraju je i revizija garancija koje je dala država i one će biti gotova do kraja ove godine“, kazao je Ivanišević.

Đukanović nije srećan zbog povratka

Na pitanje kako je doživio povratak lidera DPS-a Mila Đukanovića na premijersku funkciju, Ivanišević je rekao da pretpostavlja da Đukanović nije srećan zbog povratka i da je želio da bude van toga, ali da se “povratak može podvesti pod ukupne okolnosti u Crnoj Gori koje ukazuju da je potrebno iskoristiti sve resurse za dalji napredak”.

“Odluku o povratku Đukanovića je donio vrh koalicije i moramo se navići na činjenicu da kad neko dobija izbore predlaže i premijera. Nova Vlada treba da vidi kako da se unaprijedi ekonomija. Problem Crne Gore je da se suoči sa realnošću, a to je rast javnog duga i pad likvidnosti privrede.

Stanje u javnim finansijama je refleksija stanja u privredi, a stanje u privredi je posljedica ekonomske politike koja se vodila. Mora se sada smisliti nova strategija za razvoj, bolje iskoristiti potencijali i odrediti prioriteti razvoja. Ako budemo čekali strane investitore, to neće biti dobro”, ocijenio je Ivanišević.

Upitan da li se pronašao u vrhovnoj reviziji ili bi se možda vratio na neku funkciju u Vladi, bivši ministar finansija je kazao da mu “sijeda kosa ne dozvoljava da razgovara na bazi pretpostavki i maštarija šta bi bilo kad bi bilo”.

Galerija

Bonus video: