Ivanović „pozajmio” tuđu informaciju

Predstavnici opozicije u Vladi negodovali što Ivanović obrazlaže materijal ministra poljoprivrede Mugoše koji je bio odsutan
62 pregleda 13 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2016. 17:19h

Vlada je juče odložila izjašnjavanje o Informaciji o nadoknadi štete držaocima goveda koja su usmrćena ili uginula zbog bolesti kvrgave kože za narednu sjednicu. U materijalu je predloženo da se šteta stočarima nadoknadi nabavkom novih grla.

Izjašnjavanje o Informaciji je odloženo jer su opozicioni ministri Goran Danilović i Raško Konjević protestovali što je potpredsjednik Vlade Petar Ivanović u odsustvu ministra poljoprivrede Budimira Mugoše obrazlagao njegov materijal. Dva učesnika sjednice rekla su “Vijestima” da je Ivanović uzeo informaciju iz ministarstva poljoprivrede i predstavio je kao svoju. Kada ministar ne može doći na sjednicu Vlade, obično ga zastupa pomoćnik kojeg ovlasti.

Iz Vlade su “Vijestima” rekli da nema ništa sporno u materijalu, već je opozicija negodovala što Ivanović obrazlaže materijal navodeći da on samo kupi političke poene. Zato je, kako su kazali, potpredsjednik Vlade Duško Marković, koji je predsjedavao sjednicom, odlučio da odloži izjašnjavanje.

U Informaciji je navedeno da je procjena da neće biti potrebno nadoknaditi više od 570 grla. Od te bolesti oboljelo je ukupno 589 grla stoke.

U Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pristigla su 363 zahtjeva za naknadu štete za ukupno 468 goveda. Kako se navodi, od pristiglih zahtjeva, 240 ispunjava uslove za naknadu štete. Podnosiocima preostala 123 zahjeva upućuju se pozivi na saslušanje, kako bi se utvrdio razlog neizvršenja zakonskih obaveza koje su osnov za naknadu štete.

Za nabavku goveda potrebno je obezbijediti oko 1.034 miliona eura (550 grla, 1.880 eura po grlu ) do 1,1 milion (550 grla, 2.000 eurra po grlu). Novac se dijelom može obezbijediti iz Agrobudžeta za 2016. godinu uz subvenciju države od 50 odsto za nabavku visokokvalitetnih grla. Vlada je prihvatila predlog da se preduzeću MB Turist iz Žabljaka odobri državna pomoć. Ta pomoć podrazumijeva da preduzeće dospjele obaveze za poreze i doprinose od januara 2013. do kraja 2014. od oko 40 hiljada eura, kao i dug za PDV od 58,24 hiljade odloži na pet godine i da ih izmiri u 60 mjesečnih rata.

Bonus video: