Iz Azerbejdžana iznio 12,5 miliona eura?

Knežević kao fizičko lice navodno uzeo kredit od 12,5 miliona koji nije vratio. Kaspia tuži Atlas banku koja je navodno dala garanciju
109 pregleda 0 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Arhiva Vijesti
Duško Knežević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.09.2016. 05:43h

"Postoji priznanica da je Dušku Kneževiću 14. januara 2014. isplaćeno iz jedne poslovne banke 12,5 miliona eura, kao i deklaracija koju je Knežević potpisao prilikom izlaska iz Azerbejdžana sa tim novcem”, otkrio je juče u Privrednom sudu Zoran Milić, advokat kompanije Kaspia Property Holdings.

Ova kompanija je tužila Atlas banku, jer tvrde da ova banka iz grupe Duška Kneževića nije, u skladu sa bankarskom garancijom, isplatila 12,5 miliona eura na ime kredita kojeg je uzeo Knežević kao fizičko lice a nije vratio.

Advokat Milić je zadržao pravo da nakon saslušanja Kneževića, koje je predložio juče sudu, zavisno od njegovih odgovora, i ova dva dokumenta budu naknadno uvršena u dokazni postupak, čemu se protivio advokat Atlas banke Igor Martinović.

Milić je sudu dostavio adresu Kneževićevu iz Limasola (Kipar), jer se u ovom poslu legitimisao kao državljanin Kipra, kao i njegov broj posoša u slučaju da, kako je napomenuo, "posredstvom Interpola bude traženo njegovo privođenje za saslušanje" pred ovim sudom.

Advokat tužioca je predložio, takođe, još i saslušanje guvernera CBCG, zavisno koji bude u tom trenutku, kao i viceguvernera, od kojih očekuje da pred sudom saopšte da li je izdata bankarska garancija Atlas banke validna i u skladu sa crnogorskim propisima.

Iz Atlas banke, koju godinama kontroliše Knežević, ranije su saopštili da nijesu izdali garanciju od 12,5 miliona eura kompaniji Kaspia Property, već je izdala nacrt garancije što je neobavezujući pravni akt.

Sudija Zoran Ašanin prekinuo je sredinom aprila ove godine parnicu nastalu po tužbi kompanije Kaspia, a Specijalno državno tužilaštvo, u međuvremenu, otvorilo izviđaj u vezi sporne bankarske garancije zbog navodnog nevraćenog duga predsjedavajućeg Atlas grupacije Duška Kneževića. Nakon što je Apelacioni sud ukinuo rješenje o prekidu postupka, ono je juče nastavljeno.

Advokat Martinović je sudu skrenuo pažnju na izvode iz ukidnog rješenja Apelacionog suda da, pored ostalog, odluka o ovom tužbenom zahtjevu zavisi od toga “za koji je pravni posao izdata garancija i da li je lice, za koje je izdata garancija ispunilo obavezu iz tog pravnog posla”.

On je istakao da tužilac nije dostavio sudu “ili izbjegava da dostavi” podatke o tome koji je pravni posao zaključen i da li je taj posao ispunjen.

"Garancija ne predstavlja apstraktnu hartiju od vrijednosti kako to tužilac pokušava da prikaže već je u pitanju dvostrani pravni posao”, objasnio je advokat Atlas banke i pozvao juče više puta tužioca da sudu dostavi ugovor.

Advokat Milić je odgovorio da zbog nemogućnosti da tokom postupka izvršenja u Crnoj Gori naplati 12,5 miliona eura, proteklih godinu i po, njegov klijent u kontinuitetu, i svaki dan trpi veliku štetu, koja će se teško moći nadoknaditi.

"Iza ove garancije ne stoji nikakav posao, nego isplata novca", odgovorio je Milić i istakao da je garancija Atlas banke neopoziva, bezuslovna i naplativa na prvi poziv.

Naredno ročište i nastavak rasprave u ovom sporu sudija Ašanin je zakazao za 24. oktobar.

Svjedočiće i Đurđić čiji je potpis na garanciji banke

I advokat Atlas banke je sudu dostavio Kneževićevu kiparsku adresu, predložio takođe njegovo svjedočenje, ali i svjedočenje bivšeg izvršnog direktora banke Đorđa Đurđića, bivšeg direktora banke za rad sa privredom Nikole Vujoševića, kao i još tri strana državljanina koji rade u kompaniji tužioca sa adresem u Dubaiu.

Martinović je predložio finansijsko vještačenje da se utvrdi evidencija predmetne garancije u finansijskim dokumentima Atlas banke i za taj posao predložio vještaka Milenka Popovića.

Knežević, kao fizičko lice, nije vratio 12,5 miliona eura Kaspia Property Holdings, a bankarska garancija (br AB2005/15) izdata je u njegovu korist, da će dug vratiti.

Prema spisima predmeta, garanciju je 20. maja 2015. potpisao izvršni direktor te banke Đurđić i potpisom se na to obavezao prilikom izdavanja garancije i mjeničnog ovlašćenja banke.

Arapska kompanija, međutim, nije mogla naplatiti garanciju.

Bonus video: