Iz kompanije Mermer tvrde da su za koncesije platili više nego što su izvadili kamena

Iz “Mermera” su objasnili da svaki koncesionar godišnje može da ostvari veći ili manji nivo eksploatacije od ugovorom predviđenog jer iskopavanje stijenske mase ne može biti precizno
132 pregleda 4 komentar(a)
Mermer, Foto: Jelena Jovanović
Mermer, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 31.08.2018. 18:47h

Povodom teksta „‘Mermer’ nezakonito vadio kamen i dobio državnu pomoć“, koji je objavljen u jučerašnjem broju “Vijesti”, reagovali su iz danilovgradske kompanije “Mermer”. Reagovanje, koje su potpisali izvršni direktor Ilija Vukčević i predsjednik Sindikata Veseljko Vujović, prenosimo u cjelosti:

“Dana 30.08.2017. godine, u vašem tekstu, na stranama 2 i 3 sa naslovom „‘Mermer’ nezakonito vadio kamen i dobio državnu pomoć“, objavili ste tekst koji sadrži niz neistina i netačnih konstrukcija koje se odnose na poslovanje ovog privrednog društva u periodu 2007-2014. godine. Prvo što želimo istaći je da sporni tekst ima savršeni tajming - nekoliko dana prije održavanja skupštine akcionara, kao i zainteresovanost pojedinih subjekata za koncesiju na rudniku Maljat zbog isteka ugovora o koncesiji “Mermera” AD na kraju ove godine. Iako je isti moguće najpribližnije svrstati u žanr naučne fantastike pa ga doživljavamo kao uobičajeni folklor pred svaku važniju skupštinu akcionara, ili događaj u vezi sa poslovanjem privrednog društva, profesionalan odnos prema našim poslovnim partnerima, klijentima, kao i sugrađanima nam daje za obavezu da se osvrnemo makar na osnovnu tezu teksta – da je “Mermer” u periodu 2007-2014. godine „nezakonito eksploatisao“ ukrasni kamen, te da je izvještaj Ministarstva ekonomije pokazao da je ovo privredno društvo „prikazalo manju proizvodnju“ za 19 hiljada m3 pa je „bez sumnje budžet zbog toga bio zakinut“ neplaćanjem koncesione naknade.

Oni koji su se bavili istraživanjem ne posjeduju adekvatno poznavanje procesa eksploatacije sirovine kojim se bavi “Mermer” AD, kao ni načina obračuna, kontrole i plaćanja koncesione naknade. Naime, prilikom eksploatacije ukrasnog kamena koncesionar na osnovu ugovora o koncesiji svake godine plaća tzv. stalni dio koncesione naknade koji je određen na osnovu godišnje eksloatacije koja je definisana koncesionim ugovorom. Međutim, u skladu sa važećim propisima, u realnosti svaki koncesionar na godišnjem nivou može da ostvari veći ili manji nivo eksploatacije od onog predviđenog ugovorom pošto je svakoj razumnoj osobi jasno da nije moguće na nivou godine izvršiti iskopavanje stijenske mase precizno u 1m3. Stvarno stanje otkopane mineralne sirovine periodično kontroliše Ministarstvo ekonomije na način da naloži snimanje rudnika gdje se vrši eksploatacija te na osnovu ovih podataka koncesionar ukoliko je otkopao više stijenske mase od iznosa predviđenog ugovorom treba da doplati tzv. promjenljivi dio koncesione naknade, utvrđen rješenjem nadležnog organa. U suprotnom, ukoliko je koncesionar ostvario manju proizvodnju, iznos plaćen na osnovu ugovora se smatra konačnom obavezom, a iznos koji je plaćen više od stvarnog stanja ide na štetu koncesionara.

Razlog zbog kojeg oni koji su se bavili istraživanjem dolaze do pogrešnog zaključka je nepoznavanje načina obračuna iskorišćenja iz ukupne stijenske mase te na šta se obaveza plaćanja koncesije odnosi. Iskazana količina proizvedenog bloka od strane “Mermera” je egzaktan podatak koji se zasniva na stvarnom procentu iskorišćenosti koji je daleko manji od pretpostavljenog procenta koji primjenjuje Komisija prilikom svoje kalkulacije a koji iznosi 21% definisan Glavnim rudarskim projektom iz 1997. godine. Ta razlika između stvarnog iskorišćenja i obračuna od strane Komisije stvara razliku od pomenutih 19.000 m3. Međutim, ono što oni koji su se bavili istraživanjem ne uzimaju u obzir prilikom donošenja zaključaka je da “Mermer” plaća obavezu na osnovu ugovora o koncesiji za iznos od 52.925 m3 koja je daleko veća i od obračuna “Mermera” AD (23.677 m3) i od obračuna Komisije (42.567 m3). Ovo znači da je “Mermer” po ugovoru o koncesiji platio daleko više od onoga što je stvarno eksploatisao i od iznosa do kojeg je došla Komisija primjenom pretpostavljenog stepena iskorišćenja! Dakle, na ovaj način zaključak da je „budžet zakinut“ potpuno pada u vodu.

IJedni od rijetkih koji osiguravaju zaposlene na punu zaradu

Iz “Mermera” ističu da cjelokupan kolektiv bezrezervno podržava istraživačko novinarstvo. “Međutim, smatramo da su ovaj put vrijeme i energija potrošena uzalud, i izražavamo negodovanje jer se oni koji su se bavili istraživanjem niti jednim dopisom nijesu se obratili našem privrednom društvu u cilju valjanog i sveobuhvatnog sagledavanja situacije. Nažalost, “Mermer” AD spada u onaj manji dio privrednih društava koja osiguravaju zaposlene na punu zaradu, nemaju neprijavljenih radnika i vrše promet svakog cetna preko računa. U tom pravcu pozivamo sve istraživačke novinare da budu naši gosti te da ih bliže upoznamo sa procesom rada našeg privrednog društva, kao i sa svim anomalijama sa kojima se susrećemo na tržištu kamena u Crnoj Gori. Ovom prilikom bi samo naveli situaciju da neko privredno društvo dobije posao na javnom tenderu a prilikom izvođenja radova koristi i ugradi kamen za koji nije plaćena koncesiona naknada. Sigurni smo da ćete nakon što provedete jedan dan sa radnicima rudnika i fabrike “Mermer” AD i vidite uživo kako se vrši ekspolatacija ukrasnog kamena i njegova prerada, na efikasniji način vršiti analize u ovoj oblasti i donositi daleko opreznije zaključke pošto pojmovi „nezakonita eksploatacija“ i „budžet je zakinut“ praćene bombastičnim naslovima zaista zvuče užasno za laičku pa i stručnu javnost”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: