Iz Luke pisali UNESCO, obećavaju poštovanje preporuka

Protivnici koncesija tvrde da infrastrukturni planovi uništavaju prirodnu baštinu Kotora
1043 pregleda 1 komentar(a)
Planirana lokacija nove luke, Foto: Ranko Maraš
Planirana lokacija nove luke, Foto: Ranko Maraš

Izvršni direktor preduzeća Luka Kotor AD Branko Kovačević, dostavio je juče sekretarki Nacionalne komisije za UNESCO Milici Nikolić Poslovni plan sa investicionim programom te firme za narednih 12 godina, kako bi on bio proslijeđen Centru za svjetsku baštinu UNESCO.

Biznis plan Luke sa kojim je ona nedavno dobila koncesuju na upravljanje najvećim privrednim potencijalom grada – njegovom lukom, problematizovale su članice kotorske vladajuće koalicije URA i SDP-a, tvrdeći da aktivnosti predviđene planom oko izgradnje infrastrukture za prihvat velikih kruzera u obliku samostalnog pilon-odbojnika u moru kod Luže i priveznih plutača ispred Dobrote, uništavaju prirodnu i kultutnu baštinu Kotora.

To je bio povod da se inicira skraćenje mandata aktuelnom sazivu SO Kotor u kojoj je na vlasti koalicija te stranke, SDP, Demokrata i DF uz parlamentarnu podršku SNP-a. SDP je otišao i korak dalje, te je sa opozicionim partijama DPS, SD i HGI normalizovao predlog za izglasavanje nepovjerenja gradonačalniku Vladimiru Jokiću (Demokrate).

U pismu sekretarki nacionalne komisije za UNESCO, Kovačević je naveo da se “Poslovni plan bazira se na Državnoj studiji lokacije Sektor 16. Reaktivna monitoring misija UNESCO je imala uvid u ovu plansku dokumentaciju i nije imala primjedbe, a upravo je tim planskim dokumentom predviđena izgradnja samostalnog odbojnika, koja za cilj ima upravo smanjenje nekih negativnih efekata”, navodi se u pismu.

On dodaje da “država i lokalna samouprava imaju obavezu poštovanja preporuka Centra za svjetsku baštinu”. Tvrdi da je menadžmentu Luke veoma bitno da mišljenje UNESCO-a dobije prije početka realizacije obaveza iz ugovora o koncesiji, te da će ga kao “odgovorni privredni subjekt “ impementirati uz saglasnost Vlade, sve preporuke Centra za svjetsku baštinu.

Bonus video: