Izbjegli tender: "Pobjeda" Statisu za oko 700.000 eura

Radnici Pobjede potražuju oko 420.000 eura, što znači da bi jedino njima mogao biti namiren dug jer su u prvom redu isplate
225 pregleda 0 komentar(a)
Petros Statis, Foto: Savo Prelević
Petros Statis, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2014. 06:14h

Stečajna uprava državne Pobjede prodala je imovinu te kompanije za oko 700.000 eura unaprijed poznatom kupcu - preduzeću Media Nea, iza koje zvanično stoji grčki biznismen Petros Statis, saznaju “Vijesti”. Media Nea je i izdavač Dnevnih novina.

Prema nezvaničnim saznanjima, nekoliko kompanija se interesovalo za Pobjedu u stečaju, odnosno jedinog vrijednog dijela imovine - štamparije, ali je samo jedna predala ponudu u postupku neposredne pogodbe.

“Vijesti” saznaju da neće cjelokupan iznos biti uplaćen, već oko pola miliona, a ostatak će prebiti po osnovu avansne uplate od oko 280.000, koju Media Nea potražuje, jer ima zalogu nad dijelom mašina državnog izdavačkog preduzeća.

Predsjednik Odbora povjerilaca Pobjede i glavni predstavnik države Novo Radović potvrdio je juče „Vijestima“ da je stečajni upravnik Pobjede Mladen Marković tražio saglasnost borda o prodaji, koju je i dobio.

„Odbor povjerilaca je dao saglasnost za prodaju stečajnog dužnika sa proizvodno-tehnološkom i kancelarijskom opremom i repromaterijalom za proizvodnju, zatečenim na zalihama, softverskom i nematerijalnom imovinom, bez ostale imovine stečajnog dužnika“, rekao je Radović.

Na pitanje da li je tačna informacija da se imovina Pobjede prodaje preduzeću Media Nea za 700.000 eura, Radović je rekao da o tome treba pitati stečajnog upravnika. Marković nije odgovarao na telefonske pozive, a odgovor juče nije bilo moguće dobiti ni od Borisa Darmanovića, koji godinama zastupa grčke investitore u ovom biznisu.

Pobjeda, kojoj je Vlada novcem građana godinama pomagala kreditima i modelom preko kojeg nisu morali državnom budžetu da uplaćuju poreze, dužna je 10,4 miliona eura, od čega najviše državi.

Radnici potražuju oko 420 hiljada eura, što znači da bi uplatom od prodaje mogao da se pokrije jedino prvi red povjerilaca, gdje su zaposleni.

Radović je kazao da je Odbor povjerilaca dao saglasnost, s obzirom da se radi o imovini čija je “procijenjena vrijednost približna predloženoj cijeni za neposrednu pogodbu i koja nema značajnu vrijednost”.

Prema izvještaju o bilansu stanja Pobjede, stalna imovina je procijenjena na 718.000 eura.

„Preostala imovina se uključuje u stečajnu masu“, dodao je Radović, ali nije precizirao kolika je procijenjena vrijednost preostale imovine.

Prema Zakonu o stečaju, prodaja imovine se vrši javnim nadmetanjem, javnim prikupljanjem ponuda ili neposrednom pogodbom koja je najmanje transparentan način.

Radović je napomenuo da je stečajni upravnik dužan da poštuje odredbe Zakona o stečaju u pogledu obavještavanja suda, povjerilaca i drugih lica.

S obzirom da je stečajni upravnik pristupio prodaji imovine Pobjede neposrednom pogodbom, pretpostavlja se da je donio i odluku o proglašenju bankrota Pobjede.

Najvredniji dio imovine Pobjede - zemljište i zgradu preuzela je država zbog neplaćanja poreskih obaveza, nakon što je godinama poreski dug mijenjala za uvećanje kapitala u izdavačkom listu, u kojem je skoro deceniju bila mimo Zakona o medijima.

Stečajni postupak u Pobjedi pokrenut je početkom avgusta zbog poreskog duga od 1,15 miliona. Pojedinačno najveći povjerilac je država, kojoj je ovo preduzeće ostalo dužno 7,6 miliona eura. Drugo po veličini potraživanje imaju radnici, kojima Pobjeda duguje oko 420.000 eura.

Građani platili kredite, pa i otpremnine

U Pobjedi ima oko 197 radnika, od čega je, prema prvobitnim najavama kupca, višak polovina. Njih oko 50 se prijavilo za dobrovoljni odlazak uz opremnine iz državne kase od 5.000 do 15.000 eura.

Iz Ministarstva finansija nisu juče odgovorili „Vijestima“ zašto prekobrojnim radnicima u Pobjedi otpremnine isplaćuju novcem poreskih obveznika. To nisu dužni prema zakonu, zbog čega su radnici u mnogim firmama poslati na Biro rada sa minimalnom otpremninom. I kredite Pobjede su otplatili građani, a nedavno posljednjih 5,6 miliona.

Bonus video: